Lezing bij expositie Micky Hoogendijk bij ZaadeL Makerij

Van onze redactie
19 oktober 2022

Op 3 november 2022 vertelt Karin van Lieverloo bij ZaadeL Makerij in Nijmegen over de relatie tussen kunst en emotie aan de hand van het werk van beeldend kunstenaar Micky Hoogendijk. Van Lieverloo is de auteur van het boek KRACHT – kwetsbaarheid (Waanders Uitgevers), waarin zij schrijft over Hoogendijks fotografie en sculpturen. Onlangs opende Micky Hoogendijk bij ZaadeL de expositie van haar fotoserie The World Is Your Oyster, die nog tot eind november te zien is.

Kunst op de Kast

Kunst verrast, kunst verbindt. Dat is het motto van Kunst op de Kast bij ZaadeL Makerij, een creatieve broedplaats in het centrum van Nijmegen. Een kast te midden van de bedrijvigheid van atelier, winkel, werkplaats, kapper en nailartstudio presenteert kunstenaars die opvallen door hun artistieke ideeën, inspirerende werk of bijzondere verhaal. Ingeborg Laninga van ZaadeL Makerij en Karin van Lieverloo van KaaT | Kunst & teksT willen bezoekers op een laagdrempelige manier kennis laten maken met de kracht en het effect van uiteenlopende kunstuitingen: “We zijn nieuwsgierig naar wat dat in beweging zet. We zoeken verbinding vanuit onze eigen intrinsieke waarde: dit is wat wij belangrijk vinden, dit is wat wij willen delen. Kom gewoon kijken en zie wat dat met je doet!” Tot en met 30 november exposeert Micky Hoogendijk The World Is Your Oyster bij ZaadeL, acht foto’s die gaan over de oneindigheid aan mogelijkheden die het leven kan bieden.

Lezing De verbinding van kunst en emotie in het werk van Micky Hoogendijk

Op donderdag 3 november aanstaande om 20.00 uur vertelt kunsthistoricus Karin van Lieverloo bij ZaadeL Makerij over de verhalen achter de foto’s en sculpturen van Micky Hoogendijk en hoe zij onlosmakelijk verbonden is met het werk dat zij maakt. Hoogendijk zet haar vreugde en verdriet om in zowel eigentijdse als tijdloze beelden: in fotografie en sinds 2020 ook in sculptuur. Haar thematiek kenmerkt zich door aandacht voor de mens in al zijn diversiteit. Ze toont haar eigen emoties, maar houdt ons ook een spiegel voor: naast zichzelf geeft zij ook de ander weer. Tijdens het schrijven van haar boek merkte Van Lieverloo hoe zij in haar ontmoeting met Hoogendijk en haar kunst ook zichzelf telkens tegenkwam. Het intrigeerde haar dat, hoe verschillend zij op het eerste gezicht leken, hoe anders hun context en ideeën, hun emoties overeenkwamen. Liefde en pijn, geluk en teleurstelling: in kern zijn deze gevoelens immers voor iedereen gelijk. Dat maakte dat ze zich kon herkennen in Hoogendijks werk. En dat verwonderde haar niet alleen, het was voor haar eveneens een bevestiging van de kracht van kunst. Kunst betovert, voedt, troost, geeft te denken, is kritisch, laat genieten. Aan de hand van het oeuvre van Hoogendijk laat Van Lieverloo zien wat de gedachten zijn van de kunstenaar en wat het effect is op haar eigen gemoed. Tegelijkertijd is zij nieuwsgierig naar wat het werk doet met de beschouwer en geeft zij de aanwezigen bij ZaadeL ruimte voor eigen verhalen en persoonlijke interpretaties.

Tentoonstelling
Micky Hoogendijk
The World Is Your Oyster
ZaadeL Makerij, Coehoornstraat 71, Nijmegen
7 oktober t/m 30 november 2022
Toegang gratis 

Lezing door Karin van Lieverloo
De verbinding van kunst en emotie in het van Micky Hoogendijk
ZaadeL Makerij, Coehoornstraat 71, Nijmegen
3 november 2022, 20.00 u.
Toegang €15,-
Graag reserveren via info@zaadel.nl


Dit bericht delen:

Advertenties