Lezing: 20 jaar Maelwael-Van Lymborch in Nijmegen, wat zijn de resultaten?

Van onze redactie
18 oktober 2022

Lezing: Lieke Kamphuis en André Stufkens, Twintig jaar Maelwael-Van Lymborch in Nijmegen. Wat zijn de resultaten van wetenschappelijk onderzoek en publieksactiviteiten?

Op dinsdag 8 november geven Lieke Kamphuis en André Stufkens namens de Maelwael-Van Lymborch stichting een lezing over de uit Nijmegen afkomstige Gebroeders van Lymborch. Bijna 200 jaar was er binnen de kunsthistorische discipline weinig aandacht voor deze kunstenaarsfamilie. Sinds de oprichting van de stichting, 20 jaar geleden, is daar verandering in gekomen.

Tegenwoordig zijn de gebroeders van Lymborch wereldberoemde middeleeuwse kunstenaars. Hun internationale faam werd bereikt door hun werk aan het Franse hof rond 1400. De miniaturisten worden omschreven als de grondleggers van de Nederlandse schilderkunst. Hun getijdenboeken zijn kenmerkend voor de realistisch geschilderde figuren. De gebroeders Paul, Herman en Johan leerden de de fijne kneepjes van het vak in het familieatelier Maelwael-Van Lymborch in de Burchtstraat. In het oorspronkelijke atelier kan je tegenwoordig de grootste collectie van hun werk aanschouwen, de collecte van de Maelwael-Van Lymborch-stichting.

Eind november 2002 begonnen enkele burgers met een missie: het terughalen van de kunst van de belangrijkste, maar geheel vergeten, kunstenaarsgeslacht Maelwael-Van Lymborch die Nijmegen heeft voortgebracht. Deze nieuwe impuls leidde tot een reeks van exposities in prestigieuze musea zoals; Metropolitan Museum of Art, Louvre en het Rijksmuseum. De lezing geeft inzicht op twintig jaar activiteiten en met name resultaten van wetenschappelijk onderzoek.

André Stufkens is mede-oprichter en directeur-bestuurder van de Maelwael-Van Lymborch stichting. Tevens is hij Initiatiefnemer van de Stichting Maelwael-Van Lymborch Studies en de gelijknamige Engelstalige boekenreeks.

Lieke stuiver heeft kunstgeschiedenis gestudeerd aan de Radboud universiteit. Ze werkt als historisch adviseur en onderzoekster. Daarnaast is ze actief bij de Maelwael-Van Lymborch stichting op de afdeling Educatie & publieksbegeleiding.

Praktische informatie:

Datum: dinsdag 8 november 2022
19.00 – 19.30 Inloop
19.30 – 20:30 Lezing en vragen
Aanmelden: u kunt zich via www.ru.nl/kkn aanmelden voor het bijwonen van de lezing.

Locatie: Elinor Ostromgebouw, eerste verdieping, zaal EOS N 01.610, Heyendaalseweg 141, 6525 AJ Nijmegen.

Entree
Normaal: 5 euro
Medewerkers Radboud Universiteit en Alumni Benefits Card-houders: 3 euro (op vertoon van medewerkerspas of Alumni Benefits Card)
Studenten en scholieren: gratis (op vertoon studenten- of scholierenkaart)
Strippenkaart: op vertoon van strippenkaart (meer informatie over de aanschaf van een strippenkaart vindt u op onze website)

De Kunsthistorische Kring Nijmegen organiseert lezingen waarin het kunstwetenschappelijk onderzoek aan de Radboud Universiteit, het kunsthistorisch en archeologisch erfgoed van de regio Nijmegen en nationaal actueel onderzoek centraal staan. Deze kring is een samenwerkingsverband tussen de opleiding Kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit, haar studievereniging OSK en het tijdschrift Desipientia.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024