Lakshmi onthult nieuw nummer over ‘tokkies’ uit het Nijmeegse verleden

Van onze redactie | Foto's: Regionaal Archief Nijmegen
14 oktober 2022

Op woensdag 19 oktober treedt zangeres Lakshmi op in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis aan de Mariënburg 26. Ze zal onder andere het lied laten horen dat ze recent schreef over de ‘onmaatschappelijken’ in het Nijmegen van een halve eeuw geleden. Tevens vertelt de muzikant over de totstandkoming van het nummer, waarvoor ze in gesprek ging met ooggetuigen en het Regionaal Archief Nijmegen raadpleegde.

Afbeelding: Ingestorte woningen aan de Nonnenstraat, 1933. Bron: 'Regionaal Archief Nijmegen'

We noemen ze nu ‘tokkies’, maar in de tweede helft van de twintigste eeuw waren het ‘onmaatschappelijken’. Die vormden een groot probleem in de Nijmeegse benedenstad. Lakshmi vroeg zich af: was het echt zo erg in de benedenstad? Ze ontdekte dat praten over mensen iets heel anders is dan praten mét mensen.

Op 19 oktober om 20.00 uur laat Lakshmi in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis horen hoe dat verhaal haar heeft geïnspireerd. Samen met het Huis, het Regionaal Archief Nijmegen en het Gilde Nijmegen ging ze de afgelopen tijd op zoek naar de geschiedenis van de benedenstad. Tickets voor deze woensdagavond kosten 5 euro en zijn verkrijgbaar via de website van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Rondleiding

Het Gilde Nijmegen neemt bezoekers van de stad bovendien graag mee naar die benedenstad. In de hele maand oktober start er elke woensdag en zaterdag om 13.45 uur een wandeling vanaf het Huis aan de Mariënburg 26 in Nijmegen. Tickets zijn ter plekke te koop bij de gids, reserveren is niet nodig.

Lakshmi

Meng moderne elektronische pop met de sfeer van de oude film noir en je krijgt: Lakshmi. Haar pop noir is een combinatie van fluisterzachte luisterliedjes en gruizige elektronica, aangevuld met krassende gitaren en kwetsbare strijkers. Deze artiest, songwriter en theatermaker schildert haar eigen - soms duistere - wereld met unieke klanken en teksten. Dat viel ook de makers van Charmed op: haar single EMPTY kreeg een mooie rol in de Amerikaanse serie.

Ongekend Nijmegen

Lakshmi is voor deze opdracht benaderd door Ongekend Nijmegen: een gedeelde vertelling en gezamenlijk programma-aanbod van de Nijmeegse erfgoedwereld, de culturele sector en de vrijetijdssector. Ontstaan vanuit een gedeelde wens van de leden van het Cultuurhistorisch Platform Rijk van Nijmegen (CPRN) en Gemeente Nijmegen om meer gezamenlijke programmering te presenteren.

Ongekend verandert onze blik op de eigen geschiedenis. Het activeert ‘de gewone mens ’om hun verhaal te vertellen en laat zien dat wij gezamenlijk het erfgoed maken. Voor het laatste nieuws over Ongekend; bekijk de website of raadpleeg een van de social-mediakanalen. Hier vind je tevens het complete programma.

Afbeelding: een drietal bewoners van het Ottengas voor de deur (1930-1935), fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen

 


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen