Een naaste met dementie? Zo ga je het beste met hem of haar om

Van onze redactie
14 oktober 2022

Het kan behoorlijk heftig zijn als je naaste de diagnose dementie krijgt. Zijn of haar hele leven komt op zijn kop te staan. Maar ook dat van jou. Je kunt meestal op termijn namelijk niet meer op dezelfde manier met hem of haar om blijven gaan zoals je gewend was.

Omgaan met een personen met dementie is niet makkelijk. Daarom geven we je vier tips om zo goed mogelijk met je dementerende naaste om te gaan, zeker als de dementie verergert.

Tip 1: ‘Spreek’ zoveel mogelijk met beelden

Als je naaste dementeert raakt hij of zij in veel gevallen steeds meer verward en wordt het lastiger om dingen te onthouden. Het is daarom in ieder geval belangrijk om duidelijk verstaanbaar en langzaam te blijven praten. Daarnaast is het handig om beelden te gebruiken bij wat je vertelt. Zo kan het makkelijker zijn om duidelijk te maken wat je precies bedoelt.

Tip 2: Zorg dat je dementerende naaste zoveel mogelijk in beweging blijft

Bewegen is goed voor mensen met dementie. Zorg er daarom voor dat je naaste zoveel mogelijk in beweging blijft. Ga bijvoorbeeld met hem of haar wandelen of fietsen. Let er wel op dat de activiteit niet te inspannend is. Kies dan voor een minder inspannende bezigheid, bijvoorbeeld tuinieren of koken. Probeer zoveel mogelijk voor activiteiten te kiezen die je naaste leuk vindt om te doen.

Tip 3: Blijf je dementerende naaste helpen

Soms weigeren mensen met dementie om zich te laten helpen. Vaak omdat ze in hun eigen beleving helemaal geen hulp nodig hebben. Blijf in dit geval niet aandringen, maar probeer het op een later moment opnieuw.

Bij zorg en dementie kan het ook helpen om bepaalde dingen anders te doen. Bijvoorbeeld heel simpel door eerst eten en dan douchen. Zo ontdek je wat het beste werkt en is je geliefde misschien eerder geneigd om zich te laten helpen.

Tip 4: Wees altijd geduldig

Bij mensen met dementie gaat alles meestal een stuk langzamer. Ze kunnen namelijk moeilijk dingen onthouden en praten wordt ook steeds lastiger. Ook krijgen ze over het algemeen steeds meer moeite met alledaagse dingen, zoals wassen en aankleden. Dat geldt ook voor jouw naaste.

Het is vooral belangrijk dat je hier begrip voor hebt en altijd geduldig blijft. Zorg dat je geliefde zich niet opgejaagd of onzeker voelt, want dat werkt vaak juist averechts. Geef hem of haar liever de tijd en zorg voor rust, duidelijkheid en structuur. Zo maak je het leven van je dementerende naaste iets makkelijker.

24-uurs zorg

Lukt het jou door de dementie niet meer om voor je naaste te zorgen? Dan kun je bij Zuster Jansen direct terecht voor 24-uurs zorg. Je naaste krijgt dan de zorg die hij of zij nodig heeft van een professioneel zorgteam. Neem voor meer informatie contact op met Zuster Jansen.


Dit bericht delen:

Advertenties