Dominicuskerk: 'Kennismaken met de bijbel'

Van onze redactie
13 oktober 2022

Protestanten raakten vroeger van kindsbeen af vertrouwd met de Bijbel: op school en thuis werd er vaak, soms wel dagelijks, uit gelezen. Bij katholieken was dat heel wat minder vanzelfsprekend. Na het Tweede Vaticaans Concilie is dat veranderd: in de liturgie komt een grotere keuze aan Bijbelteksten aan bod en veel katholieken zijn zelf in de Bijbel gaan lezen. De Bijbel heeft een enorme invloed gehad op onze cultuurgeschiedenis: in de beeldende kunst, de literatuur, de muziek en in films zijn allerlei verhalen en thema’s uit de Bijbel verwerkt.

Maar wat is de Bijbel eigenlijk voor een boek? De Bijbel is een bibliotheek van heel uiteenlopende boeken: 46 in het Oude Testament en 27 in het Nieuwe Testament (volgens de katholieke telling). Er zit poëzie bij en geschiedschrijving, brieven en profetische teksten, wetsteksten en wijsheidsteksten. Deze korte cursus van drie zaterdagmorgens biedt een eerste kennismaking met de Bijbel. Er is aandacht voor de verschillende soorten van boeken en hun ontstaan, het landschap waar de Bijbelse verhalen zich afspelen, de verschillende vertalingen en de manieren waarop de Bijbel gelezen en uitgelegd kan worden.

De cursus wordt verzorgd door Peter Nissen en vindt plaats op drie zaterdagmorgens van 10 tot 12 uur in de dagkapel van de Dominicuskerk of de huiskamer in het pastoraal centrum, afhankelijk van de groepsgrootte. Deelname is gratis. Er staat een mandje klaar voor een vrijwillige gift. Het is handig om zelf een bijbel mee te brengen. Aanmelden kan bij Peter Nissen (peterjanissen@hotmail.com).

De cursus vindt plaats op de zaterdagen 22 oktober, 5 en 19 november 2022.

Foto via website Dominicuskerk


Dit bericht delen:

Advertenties