Noodopvang asielzoekers in voormalige manege Brakkenstein

Van onze redactie
11 oktober 2022

Vanaf de laatste weken van oktober tot in ieder geval eind 2022 vangt de gemeente Nijmegen 200 tot 250 asielzoekers op in een voormalige manege in Brakkenstein, op een terrein van de Radboud Universiteit. Het Rijk heeft veiligheidsregio’s dringend gevraagd om extra crisisnoodopvangplekken aan te bieden. Er is bij het aanmeldcentrum in Ter Apel te weinig plek om mensen die in Nederland asiel aanvragen, op te vangen. Nijmegen geeft gehoor aan die oproep en richt zo snel mogelijk een opvanglocatie in. 

De locatie waar de gemeente Nijmegen de opvang gereed maakt, is een voormalig manegegebouw in het groen aan de d’Almarasweg, grenzend aan het spoor, nabij de Hortus. Omdat de nood in Ter Apel hoog is, wordt het manegegebouw zo snel mogelijk ingericht met verwarmde slaapruimtes voor 4 personen. Ook komt er een verwarmd paviljoen met slaapruimten voor 4 personen, aangevuld met sanitair en een ontmoetingsruimte. Daarmee ontstaat plek voor zo’n 200 tot 250 personen. Op dit moment werkt de gemeente hard om de personele bezetting rond te krijgen. De opstart van dagbestedingsactiviteiten door Bindkracht10 en het gemeentelijk sportbedrijf volgt daarna. De gemeente heeft de dagelijkse leiding op de opvanglocatie en zorgt voor 24-uurs toezicht. De opvang is in ieder geval open tot het einde van dit jaar. Als het nodig is, dan kan het zijn dat de locatie langer openblijft.

De opvanglocatie is naar verwachting in de laatste weken van oktober klaar voor verblijf. Voordat de opvang in gebruik genomen wordt, organiseert de gemeente op 23 oktober een informatiebijeenkomst met rondleiding voor omwonenden.

Noodopvang

Noodopvangplekken zijn tijdelijke, sobere opvangplekken, zoals onlangs in de Jan Massinkhal waar zowel mensen uit Oekraïne, als mensen met een andere herkomst die asiel aanvroegen vanuit Ter Apel, kort verbleven.

Wie verblijven hier?

Op dit moment melden zich in Ter Apel vooral alleenreizende mannen om asiel aan te vragen, afkomstig uit verschillende landen. Mensen waarvan vooraf duidelijk is dat zij geen kans maken op asiel, bijvoorbeeld vanwege een veilig land van herkomst, zullen hier niet verblijven.

Burgemeester Bruls: “Het Rijk heeft ons gevraagd met spoed crisisnoodopvang te verzorgen. Nijmegen wil deze mensen, zeker nu de herfst is begonnen, niet in de kou laten staan in Ter Apel. Het betekent wel dat we nauwelijks tijd hebben om deze opvang te organiseren en snel aan de slag moeten. Inwoners van Brakkenstein en heel Nijmegen hebben de afgelopen keren dat opvang acuut nodig was, laten zien dat mensen in nood hier welkom zijn en dat ze zich voor hen willen inzetten. Ik hoop ook nu weer op begrip en steun. De gemeente en partners zullen er alles aan doen om ook dit keer te zorgen dat dit voor zowel de mensen die hier gaan verblijven, als voor de wijk eromheen, goed en rustig verloopt.”

Andere opvanglocaties in Nijmegen en regio

Het aantal plekken in het bestaande AZC aan de Dommer van Poldersveldtweg wordt momenteel ook uitgebreid. Verder komt er een extra tijdelijk AZC aan de Stieltjesstraat. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verzorgt daar de opvang. Daarnaast zijn er diverse gemeentelijke noodopvanglocaties voor mensen uit Oekraïne.

Niet alleen Nijmegen zorgt voor extra opvangplekken voor asielzoekers uit Ter Apel. Andere gemeenten in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, zoals Culemborg en Zaltbommel, doen dat ook. Nijmegen heeft binnen de Veiligheidsregio aangegeven zich extra in te willen zetten voor onder meer crisisnoodopvang, maar ziet de opvang van vluchtelingen en asielzoekers en de huisvesting van statushouders als een gezamenlijke regionale opdracht. Nijmegen verwacht daarom dat de overige gemeenten een ander deel van de gezamenlijke opdracht op zich nemen, zoals extra woonruimte voor statushouders.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024