10 november oorlogsherdenking Truus Mast Park - wie neemt het stokje over?

Van onze redactie
11 oktober 2022

Aanstaande donderdagmiddag 10 november wordt weer stilgestaan bij de dood van Truus Mast bij haar monument in de Van Beethovenstraat in Nijmegen-Oost.

Belangrijk: de organisatie zoekt voor de komende jaren vrijwilligers, nieuwe, jongere mensen, die deze belangrijke herdenking in de toekomst mede zouden willen vormgeven! Neem jij, samen met andere (wijk)bewoners, het stokje over om deze geschiedenis van Nijmegen-Oost levend te houden? Neem dan contact op met Jaap Mooi via: mooibijdetijd@outlook.com.

De vijftienjarige Truus (op de foto 2e van links tussen haar vriendinnen) werd op 10 november 1944 gedood door bommen van Duitsers die vielen nabij het zwembad. Stilstaan bij de dood van Truus Mast staat symbool voor het herinneren van de tientallen doden die in oost voelen tijdens de frontstadperiode najaar 1944, voorjaar 1945.

Er worden op 10 november om 15.00 uur bloemen gelegd bij het monument, er wordt kort gesproken en er is een minuut stilte. Iedereen kan bij de herdenking aansluiten en bloemen leggen.

De bijeenkomst is een initiatief van Jaap Mooi, die de bommen zag vallen, Bart Janssen, de schrijver van vele boeken over de Nijmeegse oorlogspijn en de oud-journalist Rob Jaspers.

Componistenbuurt 
De herinnering aan de oorlogstijd, de bevrijdingstijd heeft vele verbanden met de Componistenbuurt en omliggende straten. Zo kwamen op 20 en 21 september 1944, de bevrijdingsdagen vele granaten terecht in de Bachstraat en Mozartstraat. Daarbij werden kinderen en ouderen dodelijk getroffen. Op 22 september leek het even rustig en veel kinderen gingen even uit de schuilkelders de straat op. En groepje uit de spoorbuurt trekt naar het kazerneterrein. Ze vinden daar granaten en rapen ze op. Het gaat echter mis. Een van de granaten explodeert. Zes kinderen uit Oost, van 9 tot 16 jaar komen om (zie foto), evenals enkele soldaten.

Op 28 september treft een zware bom het kruispunt Van Heutszstraat - Groesbeeksedwarsweg. Een bakkerij en drogisterij worden compleet verwoest. Acht personen komen om, onder hen ook enkele bewoners van de Bachstraat. Bij de laatste Duitse aanval op Nijmegen, 10 maart 1945, wordt ook nog een bewoner van de Mozartstraat  dodelijk getroffen door een granaat. 

De oorlog bracht voor velen, ook uit Componistenbuurt en omgeving, onnoemelijk veel pijn en verdriet. Dromen van velen werden door de oorlog in één klap verwoest, daar moet je je altijd van bewust blijven.

Verzet, onderduikplek
Tegelijk biedt het herinneringsmoment bij het Truus Mastmonument ook de kans stil te staan bij dappere acties van stadsgenoten. Tijdens de bezettingsjaren hielden diverse onderduikers zich lang schuil boven het plafond van het grote zwembad. Zij kregen van personeel van het bad eten en drinken. In februari 1943 lieten medewerkers het zwembad ook leeglopen als hun bijdrage aan de nationale staking tegen de Duitse bezetters. En in de granatentijd eind 1944 vonden velen in de catacomben van het bad ook weer een veilig onderkomen.


Dit bericht delen:

Advertenties