NEC stelt teleur met 1-1 tegen Excelsior

Tekst: John Vrolijks | Fotograaf: Broer van den Boom & John Vrolijks
9 oktober 2022

Er was op zaterdag 8 oktober maar één missie en dat was winnen, want gelijke spelen leveren zo weinig punten op. Zo is er nog maar een verschil van 4 punten met de degradanten.

Tegenstander Excelsior Rotterdam heeft ook 9 punten en moet te pakken zijn. We beginnen om 20.00 uur in de Goffert o.l.v. Van der Eijk met de opstelling: Cillessen; Van Rooij, Marquez, Verdonk, El Karouani in de achterhoede. Schöne, Tannane en Proper op het middenveld en Tavsan, Dimata en Mattsson als aanvallers.

In de 2e minuut is er al een corner van Schöne waaruit Marquez net overkopt. Goede start! In de 5e minuut probeert Tannane te lobben, maar de bal gaat een paar meter naast. In minuut 7 is er een voorzet van Van Rooij die aan de rechterkant goed doorkwam. In de 10e minuut een kans voor Dimata die alleen voor de keeper komt, maar te lang treuzelt. Wat een mooie aanval was dat met EL Karouani/Mattsson en Tannane als laatste! In minuut 15 redt Cillessen fantastisch als iemand ineens voor hem verschijnt! Ook de daaropvolgende corner stompt hij weg. Die zit dus goed in de wedstrijd! In de 16e minuut is er een corner van Tannane en in minuut 19 en 20 ook.

Marquez torent dan boven iedereen uit maar de keeper pakt. Zo heeft ie al gescoord. In minuut 22 is er een vrije trap omdat Dimata onderuit wordt gehaald. Tannane en Schöne zijn er klaar voor. Maar de bal van Schöne is voor de keeper. We zijn al 25 minuten de betere en gevaarlijkere ploeg. Nu moet je jezelf belonen!

EL Karouani komt weer aan de linkerkant door na een goede pas van Tannane. In de 26e minuut schiet Excelsior over. In de 30e minuut een schot van Tavsan op de keeper - die kwam goed binnendoor! Hé, is dat geen penalty voor ons? Nee, het is te weinig.

En dan in de 34e minuut schaart Ravsan zijn tegenstander voorbij op de achterlijn en Mattsson is er als de kippen bij om 1-0 in te tikken. Maar daar is de VAR. Is de bal in een eerder stadium toch met de hand meegenomen? Ja, helaas maar wel heel miniem en of hij daar nou voordeel aan had... In minuut 40 schiet Tannane recht op de keeper. In de 42e minuut is er een 20-meter-schot van Excelsior en wordt door Cillessen tot corner getikt. Een minuut later passeert Tannane 2 man en geeft de bal aan Dimata die van 2 meter mist! Hoe is het toch mogelijk. Nog een Excelsior-corner, maar die stompt Jasper goed weg. En zo wordt het een teleurstellende 0-0 ruststand.

We zijn stukken beter, maar kunnen niet scoren. Na rust in de 51e minuut schiet Tannane naast. In minuut 54 pakt Jasper een kopbal in de 5 meter. Hé! Wordt daar Tannane naar de grond getrokken? Nee, toch niet volgens de VAR. Die hebben we niet mee... In de 58e minuut schiet Dimata hoog over. En dan toch in de 60e minuut maakt Dimata met het hoofd 1-0! na weer een prima Tannane-voorzet! In de 64e minuut is er een corner van Schöne en ook in minuut 67. Dat na een goede 1-2-combinatie van Proper met Tavsan. We moeten doordrukken en meer afstand nemen! In minuut 70 wordt Tavsan neergelegd en de vrije trap van Tannane wordt door de keeper gered tot corner. In de 71e minuut schiet Tavsan vanaf rand 16 over. In minuut 72 schiet Tannane recht op de keeper. Excelsior komt er allang niet meer aan te pas. De 3 punten lonken.

Dan toch is er dan plotsklaps in 73e minuut een gevaarlijk moment en een corner voor Excelsior. Dan is er een gele kaart voor Excelsior in de 77e minuut na het vastpakken van Dimata. Die gaat eruit in de 78e minuut voor Pedro Marques.

Dan is er geel in de 80e minuut voor Marquez en Excelsior wisselt. Die moeten wel en moeten hopen op een lucky shot. In minuut 83 gaat Proper eruit voor Duelund. En dan gebeurt het toch: in de 88e minuut schiet Excelsior via Lamprou vanuit het niets in de lange hoek de 1-1 binnen. Hoe is het toch mogelijk! Gaan we weer gelijkspelen?

Tannane komt in de 90e minuut voor de keeper, maar zijn inzet is te slap... maar werd hij daar niet aangetikt? Nee, geen penalty. Er komen 5 minuten bij. Nog een corner van Schöne, maar dan eindigt het opnieuw in een gelijkspel.

En zo komen we niet van die onderste plaatsen vandaan, alhoewel we niet verliezen! We creëerden vandaag wel kansen, maar missen een afmaker in de 16. Of Dimata nog aan het wennen is in Nederland is de vraag en alhoewel hij prachtig met het hoofd scoorde, is het de vraag of hij de spits is die we zoeken. Laten we positief blijven en ervan uitgaan dat hij nog wat tijd nodig heeft. Daarnaast is Jasper Cillessen een constante en rust uitstralende factor die bijna niet te passeren is en dat is erg belangrijk! Straks gewoon in Oranje onze Groesbeker!