Voormalig klooster Franciscanen aan Vermeerstraat gemeentelijk monument

Van onze redactie
7 oktober 2022

Het voormalig klooster en studiehuis van de Franciscanen aan Vermeerstraat 7 is vanaf vandaag voorlopig beschermd als gemeentelijk monument.

De gemeente heeft dit besluit genomen met een spoedprocedure omdat het pand op dit moment te koop staat en de eigenaar en toekomstig eigenaar duidelijkheid te kunnen geven over het willen behouden en beschermen van het pand voor de stad. De bescherming betekent dat voor restauratie, sloop, verbouwing of andere wijziging vanaf nu een vergunning nodig is.

Cultuurhistorische waarde
Het klooster met studiehuis is gebouwd in 1927 naar ontwerp van architect Zoetmulder. Het gebouw maakt onderdeel uit van het religieus erfgoed van de gemeente Nijmegen. Het is kenmerkend voor het Rijke Roomse leven in Nijmegen begin 20e eeuw. Na oprichting van de katholieke Radboud Universiteit verrezen overal in de stad kloosters en studiehuizen. Deze was van de Franciscanen en het studiehuis bood onderdak aan Franciscaanse professoren en studenten. Het gebouw is een typisch voorbeeld van een zakelijk expressionistische bouwstijl en is nog grotendeels in oorspronkelijke staat behouden.

Gemeenteraad
De gemeenteraad zal uiteindelijk het besluit nemen over een definitief voorstel voor bescherming.

De petitie voor behoud van het klooster werd door bijna 5.500 mensen getekend.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen