Première documentaire ‘Ongekende verhalen’ van Nijmegenaar Sinan Can

Van onze redactie
8 oktober 2022

Op 14 oktober presenteert Sinan Can zijn nieuwe documentaire ‘Ongekende verhalen’ in Museumpark Orientalis. Voor de film bezocht Sinan naast Museumpark Orientalis ook het Afrika Museum. De centrale vraag van de docu: wat kun je - als museum - in deze tijd nog laten zien? Met discussies over het teruggeven van inheemse kunst en het tonen van gedateerde stereotyperingen in het achterhoofd.

De bekroonde journalist, documentairemaker en Nijmegenaar Sinan Can was zes jaar oud toen hij het Afrika Museum bezocht. Het was het eerste museum dat hij ooit binnenliep. Een jaar later was nummer twee het Bijbels Openluchtmuseum, het huidige Museumpark Orientalis. Die vroege herinneringen hebben ervoor gezorgd dat Sinan ook nu nog een bijzondere band heeft met beide locaties.

Première
Het resultaat van zijn meest recente bezoek wordt onthuld op vrijdag 14 oktober in Museumpark Orientalis, Profetenlaan 2, Heilig Landstichting. Tussen 14.30 uur en 16.00 uur wordt de documentaire getoond in het bijzijn van de maker zelf. Aanmelden kan via de website van Museumpark Orientalis. tickets kosten 5 euro per persoon.

Wandeling op 26 oktober
Later in de maand - op woensdag 26 oktober - neemt gids Sinan bezoekers mee op een wandeling van Museumpark Orientalis naar het Afrika Museum, met verhalen onderweg zal hij de twee locaties met elkaar verbinden. Na afloop wordt de documentaire gedraaid in het Afrika Museum. De wandeling start om 14.00 uur. Deelnemers worden om 13.45 uur verwacht bij Museumpark Orientalis. Tickets kosten 5 euro per persoon en zijn ook de bestellen via de website van Museumpark Orientalis.

Sinan Can
Sinan Can heeft de gave om de best gesloten deuren te openen. Om er vervolgens een kritische blik naar binnen te werpen en die te vertalen naar spraakmakende documentaires en boeken. De Nijmeegse journalist en programmamaker heeft ons de afgelopen twee decennia wegwijs gemaakt in het Midden-Oosten. Met onderwerpen als moslimterrorisme, de missie in Afghanistan, vluchtelingenproblematiek en de Algerijnse genocide houdt hij onze aandacht moeiteloos uren vast.

Ongekend Nijmegen

Sinan Can is voor deze opdracht benaderd door Ongekend Nijmegen: een gedeelde vertelling en gezamenlijk programma-aanbod van de Nijmeegse erfgoedwereld, de culturele sector en de vrijetijdssector. Ontstaan vanuit een gedeelde wens van de leden van het Cultuurhistorisch Platform Rijk van Nijmegen (CPRN) en Gemeente Nijmegen om meer gezamenlijke programmering te presenteren.

Ongekend verandert onze blik op de eigen geschiedenis. Het activeert de gewone mensom hun verhaal te vertellen en laat zien dat wij gezamenlijk het erfgoed maken. Voor het laatste nieuws over Ongekend, bekijk de website ongekendnijmegen.nl.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024