Feestelijke uitreikingen door wethouder van Elferen bij maar liefst twee Eco-Scholen!

Tekst: Van onze redactie | Fotograaf: Geert Timmer
6 oktober 2022

Bij maar liefst twee middelbare scholen vond er vandaag een Eco-Schools uitreiking plaats. Wethouder van Elferen reikte deze ochtend eerst het Zilveren Certificaat uit aan het Eco-team van het SSGN. Daarna werd door het Eco-team van het NSG de Groene Vlag gehesen, het hoogst haalbare resultaat in het programma Eco-Schools. Op beide scholen hebben scholieren de afgelopen jaren had gewerkt aan verduurzaming onder begeleiding van De Bastei.

Op het SSGN heeft het schoolplein een metamorfose gekregen, zijn er gescheiden prullenbakken gekomen en heeft het Eco-team gesprekken met de kantinebeheerder over het verpakkingsmateriaal én vegetarische aanbod in de kantine. Maar het belangrijkste van dit Eco-team is hun enthousiasme! Met maar liefst twintig scholieren in het team, organiseren ze regelmatig activiteiten op duurzame en groene dagen in het jaar, is er onlangs een mini-bieb geopend, een kledingruil georganiseerd en houden ze een duurzame lunch bij open dagen om nieuwe scholieren enthousiast te maken voor het Eco-team. Dit alles was aanleiding om het Zilveren Eco-Schools Certificaat uit te reiken en dat werd op deze dag gedaan door wethouder van Elferen. Van Elferen sprak over hoe hij ooit in een milieugroepje van zijn middelbare school zat, hij deze interesse heeft behouden en uiteindelijk wethouder is geworden, waarbij je ook écht een verschil kan maken rondom de thema’s energie en duurzaamheid. Ook was hij vol lof over de grootte van het Eco-team, waarbij de scholieren elkaar én hun vrienden en vriendinnen weten te inspireren tot duurzamer gedrag. Het Eco-team van het SSGN gaat gewoon door met duurzame activiteiten en streven ernaar begin volgend jaar de Groene Vlag te mogen hijsen.

Die Groene Vlag werd vandaag wel al gehesen op het NSG! Met een kleiner Eco-team maar zeker niet met minder enthousiasme kregen deze scholieren vandaag een eigen certificaat als bewijs van deelname aan het Eco-team. Op het NSG zijn ze net iets langer bezig met het programma Eco-Schools en hebben scholieren ook hard gewerkt om duurzaamheid in hun school en het onderwijs zichtbaar vorm te geven. Zo wordt er nu standaard ieder jaar een week van de duurzaamheid georganiseerd, waarin scholieren zelf presentaties geven in de klas over voeding en duurzame keurmerken. En via de scholieren worden ook docenten geïnspireerd om de lessen meer te verbinden met de thema’s die nu spelen. Eco-team lid Marit heeft aan de wiskunde docent het idee gegeven om de zeespiegel stijging te berekenen, dit idee is toen ook daadwerkelijk uitgevoerd in de les. En dat is natuurlijk precies wat Eco-School is; enthousiaste scholieren en docenten die samen ervoor zorgen dat duurzaamheid meer verankerd wordt in het onderwijs en daarna vooral kan groeien. En dat je daar onderdeel van mag uitmaken, daar mag je als school én als Eco-team lid, enorm trots op zijn, aldus wethouder van Elferen.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen