Park Fort Krayenhoff Nijmegen opgeleverd: oude vestingscontouren herrijzen

Tekst: Van onze redactie | Fotograaf: Ger Neijenhuyzen
6 oktober 2022

Na een bouwtijd van anderhalf jaar is Waalfront Nijmegen een nieuwe leefomgeving rijker. Park Fort Krayenhoff biedt plaats aan 42 comfortabele appartementen, verdeeld over drie kleinschalige woonpaviljoens. De appartementen zijn ontwikkeld door BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en gerealiseerd door ontwikkelende bouwer Trebbe. Bij de oplevering van de paviljoens werd deze week feestelijk stilgestaan, samen met de bewoners en projectbetrokkenen, waaronder wethouder Noël Vergunst, Henri Schimmel, ontwikkelingsmanager bij BPD en Jeroen Gietema, directeur bij Trebbe.

Wethouder Noël Vergunst: "Ik ben heel blij met Park Fort Krayenhoff. Een project dat gerealiseerd is met respect voor de geschiedenis van dit gebied. De nieuwe bewoners gaan wonen in een gebied dat volop in ontwikkeling is, prachtig gelegen aan de Waal. Hier komt alles samen wat Nijmegen zo'n aantrekkelijke stad maakt: cultuur, geschiedenis en een jonge vibe."

Jeroen Gietema, directeur bij Trebbe: "Hier hebben we samen, met alle betrokken partijen, gebouwd aan geluk. Want ik ben ervan overtuigd dat de bewoners hier hun woongeluk vinden in hun nieuwe thuis in deze prachtige leefomgeving."

Henri Schimmel, senior ontwikkelingsmanager bij BPD: "Door de cultuurhistorische waarde van de plek en ligging van de paviljoens in het centrale park is dit unieke plan met de grootste zorgvuldigheid ontworpen en gebouwd. Het geeft dan extra voldoening om de waardering voor het resultaat vanuit bewoners en omwonenden te ervaren."

Park Fort Krayenhoff: oude vestingscontouren weer zichtbaar

Park Fort Krayenhoff is gerealiseerd in de jongste wijk van Nijmegen; Waalfront. Vroeger stond hier Fort Krayenhoff, een militair verdedigingswerk dat rond 1820-1824 werd gebouwd. Het fort heeft nooit zijn militaire functie hoeven te vervullen en raakte na verloop van tijd in verval. Een klein deel van Fort Krayenhoff ontkwam aan de slopershamer: het muurwerk aan de rivierzijde bleef behouden en werd opgenomen in de kade. Zo'n rijke geschiedenis mocht niet verloren gaan. Op de plek waar Fort Krayenhoff vroeger stond, zijn met de realisatie van Park Fort Krayenhoff de contouren van de vesting weer zichtbaar. De oude fortmuren en de gracht vormen de basis voor het groene Park Fort Krayenhoff én de natuurlijke zichtlijn waarlangs drie kleinschalige parkpaviljoens, met ieder veertien appartementen, zijn gerealiseerd.

Met respect voor de rijke historie

Orange Architects uit Rotterdam ontwierp Park Fort Krayenhoff, met veel respect voor de rijke historie van het gebied. Zo is de vormgeving van de drie paviljoens geïnspireerd op de diamantvorm van de lunetten van het verdedigingsbolwerk. In het, naar de Waal toe, oplopende park is een half ondergrondse parkeerlaag geïntegreerd die de paviljoens verbindt. Hierdoor liggen de paviljoens iets opgetild ten opzichte van het park, waardoor ook op de begane grond privacy is gewaarborgd. De materialen en de kleur ervan zijn zo gekozen dat ze zich goed verhouden tot de parkachtige omgeving.

De bouw is klaar, op naar de afronding van het wijkpark

De bouw van de appartementencomplexen startte in februari 2021. Het hoogste punt werd tien maanden later gevierd. Nog voor de zomervakantie ontvingen de eerste bewoners de sleutel van hun nieuwe woning. Nu ook de laatste bewoners hun nieuwe thuis kunnen betrekken, komt een eind aan anderhalf jaar bouwen. Op dit moment worden de laatste werkzaamheden in het wijkpark uitgevoerd. Hier worden onder meer de restanten van de reduit teruggebracht. De reduit is het midden van het in het fort gelegen verdedigingswerk; de laatste plek waar men naartoe kon vluchten. Nu leent het zich bij uitstek als speelplek.

Over BPD

BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling is de grootste gebiedsontwikkelaar in Nederland. Het bedrijf is werkzaam vanuit vier kantoren, gevestigd in Amersfoort, Amsterdam, Delft en Eindhoven. Sinds de oprichting in 1946, toen nog onder de naam Bouwspaarkas Drentsche Gemeenten, heeft BPD de bouw van bijna 375.000 woningen mogelijk gemaakt. Vandaag wonen meer dan één miljoen mensen in woonwijken waarin de hand van BPD zichtbaar is. In 2019 richtte BPD ‘BPD Woningfonds' op, een fonds volledig bestaand uit duurzame en betaalbare nieuwbouwhuurwoningen voor huishoudens met een middeninkomen in Nederland. Naast Nederland is BPD ook actief in Duitsland, waar het bedrijf vanuit 10 kantoren werkzaam is onder de naam BPD Immobilienentwicklung. Ga voor meer informatie over BPD naar www.bpd.nl of www.bpd.de.

Over Trebbe

Trebbe ontwikkelt en bouwt duurzame, gezonde leefomgevingen. Door verandering te zien als constante factor heeft ons familiebedrijf al sinds 1911 bestaansrecht. In Trebbe vind je een betrouwbare kennispartner die gaat voor langdurige samenwerkingsverbanden.


Dit bericht delen:

Advertenties