Basteicafé: Nijmegen in handen van de Fransen

Tekst: Van onze redactie | Afbeelding: Gravure van Samuel Cholet
5 oktober 2022

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, met dit jaar als thema ‘Wat een Ramp!’. Donderdag 20 oktober staat het jaar 1672 centraal tijdens het Basteicafé. Dit jaar is het 350 jaar geleden dat de Zonnekoning Lodewijk XIV de Republiek der Verenigde Nederlanden binnenviel. Niet voor niets wordt dit zogenaamde Rampjaar op veel plaatsen in ons land herdacht. Ook Nijmegen bewaart de nodige herinneringen aan deze inval: na een moedige verdediging tijdens de belegering door het Franse leger moest Nijmegen uiteindelijk capituleren en verbleven de Fransen twee jaar in onze stad. Was dit een ramp voor Nijmegen? En voor de Republiek?

Met twee lezingen en een column proberen we een antwoord te geven op die vragen. Over de achtergronden van de strijd en de impact die deze had op onze stad zullen twee historici hun bevindingen met ons delen. Zo neemt historicus Emile Smit ons mee naar de Rijn bij Lobith waar het enorme Franse leger met het grootste gemak ons land kon binnenlopen en zo al gauw bij Knodsenburg terecht kwam. De Nijmeegse historicus Paul Dickmann dook in de archieven en schetst daaruit vooral de gevolgen voor de Nijmeegse burgerij. Columnist Vincent Cantrijn zal op eigen wijze zoeken naar mogelijke verbanden met de huidige actualiteit.

De presentatie is in handen van Ignace Latour. De sfeervolle muzikale omlijsting door huis-dj Jan-Willem Koolen plus de catering van DROOM! de Bastei maken deze avond compleet.

Tijd: 20.00 - 22.30 uur.

Kosten: € 5,00.

Aanmelden: Schrijf je van tevoren in via debastei.nl/basteicafe29. Let op: het aantal toegangsplaatsen is beperkt!  

De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83 in Nijmegen, ingang via het entreegebouw aan de Lange Baan 4, telefoon 024 - 3297070. Voor meer informatie: www.debastei.nl


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen