Optreden Lakshmi bij Ongekend Nijmegen

Van onze redactie
5 oktober 2022

Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en het Regionaal Archief Nijmegen werken tijdens de Maand van de Geschiedenis (oktober) samen en vertellen het verhaal van de sanering van de Benedenstad. Deze vertelling is onderdeel van het nieuwe initiatief Ongekend Nijmegen. Ongekend vertelt de verhalen over de Nijmeegse geschiedenis die we nog niet kenden.

Het verhaal van de sanering van de benedenstad is bij de meeste inwoners van Nijmegen niet of minder bekend. Een tijdelijke binnen- en buitenexpositie tijdens de Maand van de Geschiedenis brengt daar verandering in. Het Regionaal Archief Nijmegen reconstrueert met bronnen uit het archief de geschiedenis van de wijk. In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis staat het leven in de Benedenstad en het verschil tussen arm en rijk centraal. Originele stukken, zoals rapporten, laten zien hoe er vanuit de gemeente werd gedacht over de ‘onmaatschappelijken’ uit de Benedenstad, welke nieuwe plannen er waren voor de wijk door geroemde architecten zoals Granpré Molière, en hoe het Bewonerscomité Benedenstad inspraak kreeg in de plannen. De expositie is van 6 t/m 31 oktober gratis te bezoeken. Bekijk de trotters op het Mariënburgplein en bezoek tijdens openingstijden de dubbelexpositie in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Lakshmi in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

De ‘onmaatschappelijken’ vormden een groot probleem in de Nijmeegse Benedenstad. Zangeres en muzikant Lakshmi dook voor Ongekend ook in de archieven en sprak met ooggetuigen. Was het echt zo erg in de Benedenstad? Ze ontdekt dat praten over mensen iets heel anders is dan praten mét mensen. Ze schreef een nieuw nummer over de Benedenstad en dat is te horen tijdens een bijzonder concert in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis op 19 oktober. Na het concert volgt een nagesprek met Lakshmi over haar duik in de geschiedenis van de Benedenstad. Het concert met nagesprek vindt plaats van 19.30 tot 21.00 uur. Tickets kosten 5 euro en worden aan de deur betaald. Aanmelden kan via de website van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Kijk voor meer info op: huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/agenda/lakshmi-in-het-huis-van-de-nijmeegse-geschiedenis.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen