Volop aandacht voor jongeren tijdens Coming Out bij LUX

Van onze redactie
4 oktober 2022

UIT DE KAST KOMEN HELEMAAL NIET ZO VANZELFSPREKEND VOOR JONGEREN

Ruim de helft van de LHBTQIA+ jongeren vindt het nog steeds lastig om ‘uit de kast’ te komen. “Daar moet verandering in komen, want er is zoveel verborgen leed onder deze doelgroep. Daarom starten wij samen met scholen, leerlingen en filmmakers de dialoog om samen tot een inclusievere samenleving te komen", aldus programmamaker Pim van Dijk.

In het kader van coming out day verwelkomt LUX 1000 leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs om te praten over een inclusievere samenleving. Voor hen heeft de educatieafdeling van LUX een interactief filmprogramma samengesteld. Er worden drie korte films getoond over seksuele diversiteit, ‘anders’ zijn en uit de kast komen getoond, vervolgens gaan de leerlingen met verschillende gasten en de filmmakers in gesprek over de onderwerpen die in de films aan bod komen. Een van de films is IK BEN LEVI en gaat over de uitdaging van een jongen die zijn seksuele geaardheid onderzoekt in een dorp met sterke sociale controle.

“We vinden het fantastisch dat er zoveel aandacht is vanuit scholen en organisaties voor dit onderwerp. Het ‘uit de kast komen’ is zelfs in Nederland nog steeds niet zo vanzelfsprekend als we misschien denken. Zeker in sommige gemeenschappen” Pim van Dijk.

Overigens is er rondom coming out day ook een divers publieksprogramma ontwikkeld. Zo komt zaterdag 15 oktober regisseur Shariff Nassr naar LUX voor een interactief gesprek, aansluitend op zijn film El Houb. Deze film gaat over Karim die betrapt wordt door zijn vader met een man. Het gesprek wordt geleid door de voorzitter van Roze Zaterdag Simon Timmerman.

Voor meer informatie kun je terecht op: https://www.lux-nijmegen.nl/nieuws/out-and-proud/

LUX is met zeven filmzalen, een theaterzaal, een multifunctionele studio en café het grootste arthouse van Europa. Je kunt er 365 dagen per jaar terecht voor een breed scala aan films, theater- dans- en muziekvoorstellingen, debatten, evenementen en festivals. Daarnaast is het café dagelijks geopend, waar je kunt ontspannen, ontmoeten, verdiepen en je laten inspireren. In 2021 is LUX benoemd in de top 15 meest toonaangevende arthouses van de wereld. Meer informatie: lux-nijmegen.nl


Dit bericht delen:

Advertenties