NYMA makersplaats viert afronding opbouwfase van permanente plek voor creatieve ondernemers

Van onze redactie | Fotograaf: Duncan de Fey
1 oktober 2022

Samen met toekomstige gebruikers, gedeputeerde Peter Kerris, wethouder Noël Vergunst en de bij de bouw betrokken partijen, vierde NYMA makersplaats op 30 september dat de bouw een nieuwe fase in gaat. Voor het eerst kan namelijk worden gesproken van een écht gebouw, dat nu wind- en waterdicht is en over niet al te lange tijd in gebruik kan worden genomen.

Op de plek waar vorig jaar nog een betonskelet stond dat herinnerde aan de vroegere NYMA-kunstzijdespinnerij is nu een permanent thuis aan het verrijzen voor 250 creatieve ondernemers.
“Nog geen jaar geleden tekenden we de erfpachtovereenkomst en waren we met de ondernemers uit De Smeltkroes op het Honigcomplex aan het verhuizen naar tijdelijke locaties. Om nu te zien wat er voor onze ogen aan het groeien is en te beseffen dat we daadwerkelijk een gebouw hebben opgetrokken rondom de basis van de oude zijdespinnerij, voelt echt heel bijzonder” aldus Bas de Vries, samen met Bauke Smit en Wimke van den Heuvel de initiatiefnemers van NYMA makersplaats (voorheen De Smeltkroes) en gelegenheidsontwikkelaars voor dit project.

NYMA makersplaats wordt een minimaatschappij voor creatieve ondernemers: van meubelmaker tot grafisch vormgever, van keramist tot fotograaf, van edelsmid tot zuurdesembakker. Zo’n 250 ondernemers uit de creatieve maakindustrie zullen hier straks het pand betrekken. Dit keer niet tijdelijk, maar in permanentie, en in een pand waarbij al in het ontwerp van architect Iggie Dekkers en bekende Nederlandse ontwerper Piet Hein Eek, rekening is gehouden met de wensen en benodigdheden van de ondernemingen van toekomstige gebruikers. Een plek met impact waar creatief ondernemerschap kan groeien en ontwikkelen en die bijdraagt aan culturele, sociale en ruimtelijke meerwaarde van de stad. “Ik ben ongelofelijk trots op wat we hier samen met ondernemers en onze partners neerzetten. Dit is een unieke ontwikkeling welke heel waardevol is voor de stad. Pionierende ondernemers op het Honig-terrein worden hier nu eindgebruikers. Ze profiteren hiermee van de nieuwe kansen die het NYMA terrein in de nabije toekomst biedt” aldus wethouder Noël Vergunst namens gemeente Nijmegen.

Daar waar ondernemers op het Honigcomplex in de tijdelijkheid bijdroegen aan de waardevermeerdering voor de toekomstige ontwikkeling van zo’n gebied, worden zij op de NYMA eindgebruiker en kunnen zij zelf de vruchten plukken van de waarde van de toekomst. Om deze unieke ontwikkeling tot stand te brengen wordt er nauw samengewerkt met de gemeente Nijmegen, Triodos Bank en OHG – de Ontwikkelings- en herstructureringsmaatschappij van de provincie Gelderland. Gedeputeerde Peter Kerris is trots dat de provincie kan bijdragen aan de bouw van NYMA makersplaats: “Leegstaande gebouwen en verouderde bedrijventerreinen zijn geen aantrekkelijke vestigingslocaties voor ondernemers. Vanuit het OHG helpen we NYMA makersplaats bij het ontwikkelen en financieren van het NYMA-terrein. Zo veranderen we de oude fabriekshallen van kunstzijdespinnerij NYMA in een dynamische plek voor 250 creatieve en innovatieve ondernemers.’’ In opdracht van de provincie Gelderland beheert Oost NL het fonds OHG en voert het ontwikkelprogramma uit. 

Begin volgend jaar zullen de eerste makers in NYMA makersplaats verwelkomd worden. Tot die tijd wordt er met man en macht gewerkt aan de afbouw door onder andere de meebouwers; makers die straks zelf het pand zullen betrekken.

Tijdens het Pannenbier, - normaal gesproken de viering van het bereiken van het hoogste punt tijdens een bouwproject, nu de viering van het bereiken van wind- en waterdichtheid – werd er samen stilgestaan bij het belang van een plek als NYMA makersplaats. De bouwende partijen die het betonskelet in een nieuw jasje hebben gestoken werden in het zonnetje gezet. Ook was er een moment van aandacht voor de meebouwers, onder wiens handen de transformatie van de oude zijdespinnerij steeds meer kleur en definitie krijgt.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen