Artiesten op zoek naar ongekende verhalen over de Nijmeegse geschiedenis

Van onze redactie
30 september 2022

Voor het nieuwe initiatief Ongekend Nijmegen vertellen zes makers ieder een historisch verhaal van een van de vele erfgoedlocaties die de stad rijk is. Daarvoor kiest iedere maker een eigen vorm, variërend van muziek en film tot tentoonstelling en onderzoek. De eindresultaten presenteren zij in en rondom de Maand van de Geschiedenis tijdens live optredens in de stad én online.

Ongekende verhalen

Ongekend vertelt de verhalen die we nog niet kenden. Omdat ze verzwegen zijn, omdat ze de geschiedenisboeken niet haalden, omdat ze niet in de historische canon pasten of omdat we ze niet (ge)zien (hebben). Soms zijn het prachtige voetnoten bij een grote geschiedenis. Soms zijn het juist deze ongekende verhalen die de loop van de geschiedenis bepaalden.

Verschillende makers bezochten deze zomer tien Nijmeegse erfgoedlocaties, waaronder schrijver Joost Oomen, documentairemaker Sinan Can, onderzoeksjournalist Linda van der Pol en muzikanten Anneke van Giersbergen en Lakshmi. Zij vertellen op eigen wijze - en met verschillende middelen - de ongekende verhalen. Tijdens de Maand van de Geschiedenis (oktober) treden ze allemaal twee keer op in de stad. Kijk voor de complete programmering op ongekendnijmegen.nl.

Route door het verleden

Samen vormen de resultaten een bijzondere route door de geschiedenis van Nijmegen. Van de Romeinen en de Romeinse Limes bij Museum Het Valkhof en De Bastei, langs de middeleeuwen bij het Gebroeders van Lymborch Huis en de Stevenskerk tot de Tweede Wereldoorlog in het Vrijheidsmuseum en Infocentrum WO2 Nijmegen. Daarnaast worden ook de verhalen van het Afrika Museum, Museumpark Orientalis, Radboud Erfgoed, Regionaal Archief Nijmegen en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis door de makers onderzocht.

Samenwerken

Ongekend is een gedeelde vertelling en gezamenlijk programma-aanbod van de Nijmeegse erfgoedwereld, de culturele sector en de vrijetijdssector. Ontstaan vanuit een gedeelde wens van de leden van het Cultuurhistorisch Platform Rijk van Nijmegen (CPRN) en Gemeente Nijmegen om meer gezamenlijke programmering te presenteren. Ongekend wordt mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland en Gemeente Nijmegen.

Volgen

Kijk voor het laatste nieuws en de programmering op ongekendnijmegen.nl. Volg Ongekend ook op Instagram of via de deelnemende erfgoedlocaties.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen