[Column] Dè es so! Peperballen en kerstpompoenen

Tekst: Nathalie | Foto: Pexels
29 september 2022

De herfst is aangebroken. Volgens de bomen al een maand geleden. Volgens de meteorologie op 1 september. Volgens de astronomie op 23 september. Huh? Op 21 september toch? Althans, dat maakte ik mezelf al sinds jaar en dag wijs. Echter blijkt dat dat dit jaar nét even anders is. Afhankelijk van de stand van de zon wisselt schijnbaar het seizoen, namelijk wanneer deze stipt boven de evenaar staat. Zo zie je maar: je bent nooit te oud om te leren over je eigen geboorteseizoen en überhaupt.

Bij mij zijn naast mijn verjaardag de associaties met de herfst die van prachtige geuren en een gekleurd bladerdek. Maar ook van dennenappels, paddenstoelen en eikels (hoewel die laatsten niet per se seizoensafhankelijk zijn). Bij anderen roept de herfst weer regen, storm en donkere avonden op. Zo zie je maar: ‘Zoveel mensen, zoveel meningen.' Dat wij Nederlanders zo graag over het weer praten blijkt vooral te komen door onze aangeboren nieuwsgierigheid. En aangezien in Nederland niets zo veranderlijk is als het weer, maakt dit ons nieuwsgierig naar wat er komen gaat. Ook in verband met onze tweede natuur: onze wens tot een strakke planning. Dus daar waar het het weer betreft raakt ons kikkervolkje niet uitgesproken.

Waar ík sinds kort ook niet over uitgesproken raak zijn bepaalde winkelvoorraden ten behoeve van seizoensgebonden feestelijkheden om precies te zijn. In dat kader vraag ik me af wat de Nederlander ervan vindt dat al geruime tijd onze voorpret wordt ontnomen door de commercie. Heus, dat de merchandise in winkels rondom Halloween inmiddels weelderig staat uitgestald, lijkt me gezien de tijd van het jaar niet meer dan normaal. Zélfs dat de Intratuin in Duiven al is begonnen met de opbouw van de grootste kerstshow van Europa begrijp ik gezien de grootsheid. Echter, dat ik bij de Action of de Blokker word verlekkerd door zowel pepernoten als kerstkransjes, daarvan krijg ik toch een kleine kortsluiting in mijn getergde bovenkamer. Dit defect is zo groot dat zelfs ík als hamsteraar niet in de verleiding kom met een eclectisch gevulde tas het pand te verlaten.

Daarom vind ik dat we zoals het Nederlanders betaamt in actie moeten komen tegen dit fenomeen dat langzaamaan gemeengoed lijkt te worden. We kunnen toch niet toezien hoe zichzelf respecterende feestelijkheden de spotlight met elkaar moeten delen? Dat tradities worden vermengd tot een niet te herleiden oorsprong. Straks zijn de paashazen taaitaai en de sigaretten weer van chocolade! Fladderen de elfjes door de schoorsteen en hinkelen de herten op het dak! Zijn de bomen van glas en de pompoenen van maché! Zijn de gedichten Haiku's en is de Goedheiligman een Lap! Probeer daar nog maar een samenhangende leugen van te maken voor ons nageslacht! Over zoveel fantasie beschik zelfs ik niet …

Houje!

Meer columns van Nathalie lezen? Lees hier de voorgaande columns.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen