Plechtige herbegrafenis Britse militairen op Militaire Begraafplaats Jonkerbos

Tekst: Karel Hermsen | Fotograaf: Geert Timmer
29 september 2022

Gisteren vonden met militair ceremonieel door de Britse Royal Air Force twee herbegrafenissen plaats op de Britse militaire begraafplaats Jonkerbos. Vanochtend volgt om 11 uur een derde plechtigheid.

Tijdens de tweede wereldoorlog werden gesneuvelde Britse militairen in de regel begraven op kerkhoven in de omgeving waar zij om het leven kwamen. Vanaf 1948 worden zij herbegraven op Jonkerbos War Cementery in Nijmegen.

De begraafplaats herbergt nu 1.646 graven van geallieerde militairen die zijn gesneuveld op Nederlands grondgebied tussen 3 september 1939 en 5 mei 1945.

De ceremonies werden bijgewoond door nabestaanden, militaire en burgerlijke autoriteiten. Nijmegen werd vertegenwoordigd door burgemeester Bruls.

In de ochtendceremonie werden de overblijfselen herbegraven van de 7 bemanningsleden van de bommenwerper Stirling BK716 no.218 die na een aanval op Berlijn in de nacht van 29 op 30 maart 1943 neerstortte in het Markermeer.

De middagceremonie was voor de Britse schutter John Bromley wiens toestel op 13 mei 1940 boven de Biesbosch werd neergeschoten. De ceremonie van vanochtend is voor Flight Sergeant William Hurell, die op 26 september in Eefde om het leven kwam.

De plechtigheden werden geleid door reverend Josephine Crichley van de RAF.

Zij stond stil bij het grootste offer - het offer van hun leven – dat deze jonge mannen brachten in dienst van hun land. Zij vochten als individuen voor vrijheid in een ander land en wilden niets liever dan thuis hun eigen leven met familie en vrienden weer oppakken en werken aan een toekomst. Maar zij gingen niet meer naar huis.

Nabestaanden lazen passende gedichten en bijbelteksten voor. Daarna namen zij de ceremonieel strak opgevouwen Union Jack, de Britse vlag, die de kist van hun gesneuveld familielid bedekte, in ontvangst.

Het werd heel stil toen trumpeter George Bailey, The Last Post blies, gevolgd door The Silence, de minuut stilte en The Reveille.

De ceremonie werd afgesloten met de woorden uit de zogenaamde Kohima Epitaph:

When you go home tell them of us and say:
`For your tomorrow, we gave our today.`

Aansluitend volgde de kranslegging door familieleden en officials met als centraal thema:
`We will remember them`

Bekijk alle foto's hieronder:


Dit bericht delen:

Advertenties