Drie misvattingen over beleggen

Van onze redactie
28 september 2022

De beurs en de aandelenhandel kan overweldigend lijken, vooral wanneer markten volatiel zijn. En het lijkt altijd onverklaarbaar voor het grote publiek, behalve voor de handvol insiders die er jaren voor lijken te hebben gestuurd. Kan een gemiddeld persoon dan nou nooit meedoen met de beurs? Zeker wel, om te beginnen worden hieronder drie misvattingen over de beurs ontkracht.

Een veelgehoorde misvatting is dat de beurshandel een spel is, net als gokken of meedoen in een loterij.

Dit is een misvatting waar veel mensen hun geld door kunnen verliezen. Wanneer verkopers hun aandelen wil verkopen zullen ze dit natuurlijk de hemel in prijzen. Met woorden als “een aandeel dat binnenkort door het dak gaat! Snel, koop het nu om van de stijging te profiteren”. Beleggen op deze manier ligt dichter in de buurt van een ticket voor een loterij kopen, dan een gedegen beleggingsstrategie.

En met alles in het leven: als het te mooi klinkt, is het vaak niet waar. Maar het mooie van de beurs is dat de algemene trend bijna altijd omhoog gaat. Het zijn uiteraard geen gouden bergen die over de breedte worden verdiend, maar gemeten over een langere periode is het een feit dat de beurs groeit in plaats van krimpt.

Een misvatting is dus dat men op zoek moet naar dat ene winnende paard. Natuurlijk geeft het voldoening als je erin slaagt om op het juiste paard te wedden, maar om een paar procent op je vermogen te pakken is dit dus geen vereiste.

Je moet het juiste moment kiezen

Ook dit is een uitspraak die zo kort door de bocht is dat het kan worden gezien als een misvatting. Het is geweldig als je erin slaagt om op het juiste moment in te stappen. Maar wat men vergeet te melden bij deze misvatting is dat de beste beursdagen heel dicht bij de slechtste beursdagen liggen.

Dus als je dalende aandelenkoersen probeert te vermijden, loopt je misschien enkele van de sterkste handelsdagen mis. Dit is bijna niet te voorspellen.

Het belangrijkste is om naar het grote geheel te kijken. Ben je nog tevreden over je mix van beleggingen? Gaat de algemene trend van je aandelenkeuze nog steeds omhoog?

Je moet heel veel tijd steken in beleggen

Ook dit hoeft niet waar te zijn. Je kunt er namelijk voor kiezen om het volledig uit handen te geven. klik hier om verder te kunnen lezen over hoe dit in z’n werk gaat. Zo zie je dus dat beleggen niet al je tijd hoeft op te slokken als je je liever bezig houdt met andere zaken.

Wanneer iemand dagelijks op de beurs aan het kopen en verkopen is, dan is de kans groot dat diegene meer aan het speculeren is, en minder aan het beleggen. Met een goede strategie zou het niet nodig moeten zijn om dagelijks de beurs te volgen.


Dit bericht delen:

Advertenties