Mariavespers op 9 oktober door Nijmeegse koren

Van onze redactie
27 september 2022

Mariavespers [ 9 oktober 16.00 uur ]

Oktober is - naast wijnmaand, oogstmaand en wildmaand – ook Mariamaand. Onze ouders weten het vast nog wel. Oktober, van oudsher net als de maand mei, toegewijd aan Maria.

Beelden van wat er in die maanden vroeger gebeurde zullen in menig familiefotoboek nog wel te vinden zijn: als bruid geklede meisjes die met bloemen en kaarsen hulde brengen bij Mariabeelden,  processies, bedevaarten, rozenkransen. Allemaal al lang uit het straatbeeld verdwenen. Allemaal verleden tijd.

Wat niet verdwenen is, is de muziek. De gregoriaanse gezangen die samen de Mariavespers vormen, hebben de tand des tijds doorstaan. Het is een verzameling psalmen en antifonen die stammen uit de 11e en 12e eeuw en afkomstig zijn van het Hooglied, een zwaar erotisch onderdeel uit de bijbel. Op het eerste gezicht omvatten ze louter liefdespoëzie.
Prachtige teksten, krachtige beelden.

De oude teksten spreken zeker bewondering uit voor de vrouw. Maar ze bieden vandaag de dag ook troost. In de verwarde tijden van dit moment drukken ze ook zielsverbondenheid uit en zetten ze aan tot contemplatie.

De Mariavespers wordt op zondagmiddag 9 oktober 2022 om 16.00 uur ten gehore gebracht in de Onze Lieve Vrouw van het Heilig-Hartkerk aan de Oude Kleefsebaan 123A in Berg en Dal, door de Nijmeegse Schola Cantorum Karolus Magnus en het Gregoriaans Koor Dukenburg. Onder leiding van Stan Hollaardt voeren beide koren samen deze uit de Middeleeuwen afkomstige gezangen uit.

De schola cantorum Karolus Magnus uit Nijmegen doet zijn best om het kostbare erfgoed van het gregoriaans in ere te houden en probeert het waar mogelijk te actualiseren. In het voorprogramma zijn van dat laatste ook enige voorbeelden te horen: gregoriaanse gezangen naar aanleiding van de Corona uitbraak in 2020 en de heiligverklaring van Titus Brandsma in mei 2022.  

De toegang is vrij. Een vrijwillige bijdrage is fijn.
 
Nadere inlichtingen: jjlmverhagen@gmail.com

Dit bericht delen:

Advertenties