Binnenstad 60 geveltuinen rijker!

Van onze redactie | Foto's: David van Haren
26 september 2022

Op zaterdag 24 september hebben bewoners van de binnenstad de handen uit de mouwen gestoken en zijn aan de slag gegaan met het vergroenen van hun straat. Samen met hun buren legden ze maar liefst zestig (flinke) geveltuinen aan. De actie is een initiatief van Hartje Nijmegen in samenwerking met Operatie Steenbreek Nijmegen en NL Bloeit!.

De bewoners waren al vroeg uit de veren om aan de slag te gaan met de aanleg van de geveltuinen. Sommigen hadden voorafgaand aan de doedag al het nodige werk verzet: ze hadden de stenen al verwijderd en een mooi bandje gemetseld. Maar er was nog genoeg te doen, niet alleen voor de eigen geveltuin; er werd ook gewerkt bij buren die wat hulp nodig hadden. Operatie Steenbreek en NL Bloeit! zorgden voor materiaal, aarde, plantjes, begeleiding en gezelligheid. In t Hof en Marieke van Ruintenbeek zorgden voor muziek met Nederlandstalige liedjes, waaronder een paar onvervalste Nijmeegse krakers. Enkele buren waagden zelfs een dansje op straat. Voor de harde werkers verzorgde Café Biessels bovendien een heerlijke lunch.

Bijna 100 geveltuinen

Afgelopen zaterdag lag de focus op de Grotestraat, waar bij maar liefst 25 huizen een geveltuin is aangelegd, en de Oude Havenstraat. Op zaterdag 14 mei was de eerste geveltuintjes doedag met bewoners van de binnenstad. Er is toen veel groen geplant in de Bottelstraat en de Kloosterstraat. Opgeteld is de binnenstad nu bijna honderd geveltuinen rijker. In het voorjaar van 2023, als de renovatie van een aantal panden van woningcorporatie Talis gereed is, komen er nog eens tien geveltuinen bij in de Oude Havenstraat.   

Meerwaarde van groen

Meer groen in de binnenstad is een wens van bewoners en ondernemers (bron: Stadscentrummonitor 2020-2021). Met de aanleg van geveltuinen ontstaat goede ‘huisvesting’ voor vogels en vlinders en wordt de binnenstad ’s zomers minder heet en na een hoosbui minder nat. En natuurlijk ziet de straat er een stuk gezelliger en mooier uit. Wat een heel mooie bijvangst is van doedagen als deze: bewoners zijn blij! Allemaal enthousiaste mensen die met elkaar kletsen, elkaar helpen met de aanleg, tevreden zijn over het resultaat en, zoals één bewoonster zei: “Ik heb vandaag meer buren gesproken dan het afgelopen jaar.” Groen verbindt. Kortom, groen draagt op veel manieren bij aan een leefbare en aantrekkelijke binnenstad.

www.debastei.nl/actieplanbinnenstad


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen