Sieger White Award voor beeldend kunstenaar Simone Albers uit Nijmegen

Kunst en cultuur
Van onze redactie | Fotograaf: Sanne Zurné
22 september 2022

Beeldend kunstenaar Simone Albers ontvangt de Sieger White Award 2022. Dit stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds is er voor getalenteerde kunstenaars tot 35 jaar uit Oost-Nederland. De Sieger White Award bestaat uit een bedrag van € 25.000 voor een publicatie, die tijdens een solo-presentatie bij een galerie in de randstad in het najaar van 2023 gepresenteerd gaat worden. 

Simone Albers (1990, Nijmegen) is gefascineerd door de evolutie van de kosmos en de complexiteit van het bestaan. Ze probeert de mechanismen die verborgen liggen achter de direct waarneembare wereld te begrijpen door zich te verdiepen in natuurwetenschappelijk onderzoek en filosofie. De vragen die haar bezighouden zijn filosofisch van aard en gaan veel over de grenzen van ons kenvermogen, vaak benaderd vanuit een Romantisch perspectief. Dit onderzoek vertaalt zich naar dynamische, kleurrijke schilderijen en installaties die zich tussen figuratie en abstractie bewegen.  
 
In 2012 haalde Albers haar BA Fine Art aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. In 2019 werd zij genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst. Albers exposeerde solo in Museum het Valkhof, haar werk is te zien op beurzen in binnen- en buitenland en haar werk is opgenomen in diverse collecties. 
 
Reactie Simone Albers 
“Heel bijzonder om de Sieger White award dit jaar in ontvangst te mogen nemen! Ik was verrast en zeer blij toen ik het nieuws ontving van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Ik dacht ook al langere tijd na over het maken van een publicatie, deze toekenning komt dus op een mooi moment. Ik kan niet wachten om ermee van start te gaan.” 
 
Sieger-White 
De Sieger White Award is vernoemd naar kunstenaarsechtpaar Fred Sieger (1902-1999) en Helen Sieger-White (1911-2010) en in 2012 in het leven geroepen door de Sieger White Stichting. De prijs, in de vorm van een stipendium, wordt elke twee jaar door het Prins Bernhard Cultuurfonds uitgereikt en ondersteunt schilders (atelierschilderkunst) uit de regio Oost-Nederland in de ruimste zin van het woord. De kunstenaar moet al over een bescheiden oeuvre beschikken. Het stipendium is bedoeld om aanstormende kunstenaars de kans te geven om te reflecteren op hun werk en als stimulans om meer bekendheid voor hun werk te krijgen. Simone Albers is de zesde winnaar na Omar Koubâa (2012), Kim van Norren (2014), Casper Verborg (2016), Ide André (2018) en Liebeth Piena (2020). 
  
Prins Bernhard Cultuurfonds 
Het Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur en natuur te laten leven. Dankzij onze bijdragen, fondsen, expertise, beurzen, prijzen en opdrachten ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties