Waaloversteek operatie Market Garden herdacht op Oosterhoutsedijk

Tekst: Van onze redactie | Fotograaf: Geert Timmer
20 september 2022

Vanmiddag vond de jaarlijkse herdenking van de oversteek van de Waal, vandaag precies 77 jaar geleden, en de bevrijding van Nijmegen tijdens operatie Market Garden in september 1944 plaats. De herdenking werd gehouden bij het Waalcrossingmonument aan de Oosterhoutsedijk.

Op 20 september 1944 staken Amerikaanse soldaten van de 82e Luchtlandingsdivisie de Waal over in canvasboten. Zij waren eerder boven Nederland per parachute of per zweefvliegtuig gedropt als onderdeel van operatie Market Garden. Tijdens de oversteek van de Waal, om de Waalbrug en spoorbrug in te nemen, verloren 48 Amerikaanse soldaten hun leven. Hun namen staan gebeiteld in het monument aan de Oosterhoutsedijk.

De herdenkingsceremonie werd geopend met een welkomswoord door Karin de Waal, gevolgd door een toespraak van burgemeester Bruls. Sara van Gennip trad op met een zelfgeschreven, kort verhaal. Daarna spraken Nederlandse lolonel Ludy de Vos, Amerikaanse generaal Christopher Donahue  en acting chief of mission van de Amerikaanse ambassade Christopher Riker.

De toespraken werden afgewisseld door zang en dans van basisschoolkinderen. In een van de stukken dansten de kinderen waarbij de namen van de 48 bij de Waaloversteek omgekomen militairen getoond werden. In een tweede stuk vormden de kinderen een brug, om verbinding te symboliseren.

Zo'n tachtig militairen van de 82e Luchtlandingsdivisie stonden bij het monument opgesteld. Daarnaast zaten genodigden, toeschouwers en de basisschoolkinderen. Nadat The Last Post gespeeld was, werd door alle aanwezigen een minuut stilte gehouden. Na de minuut stilte zongen de basisschoolkinderen de Nederlandse en Amerikaanse volksliederen, gevolgd door een kranslegging door verschillende aanwezigen, waaronder de burgemeesters van de gemeentes Nijmegen, Arnhem en Lingewaard en de dochter van Gavin en de zoon van Cook.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen