Plaquette voor Julian Aaron Cook onthuld aan Theo Dobbestraat

Tekst: Van onze redactie | Fotograaf: José Schamp
19 september 2022

Vanmiddag werd een plaquette voor Julian Aaron Cook onthuld, bevestigd aan een appartementencomplex aan de Theo Dobbestraat. Het appartementencomplex is vernoemd naar de majoor die de Waaloversteek tijdens de Tweede Wereldoorlog leidde.

Majoor Julian Aaron Cook was commandant van het 3rd Batallion, 504th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division. Tijdens Operatie Market Garden landden de parachutisten van deze eenheid op 17 september 1944 rondom Grave en Overasselt. Nadat zij de brug bij Grave ingenomen hadden en beveiligde, trokken zij door naar Nijmegen.

In Nijmegen kreeg Cook, als commandant van de eenheid, de orders de Waalbrug in te nemen. Hij zou de Waaloversteek leiden. In een van de eerste canvasbootjes stak hij de Waal onder hevig vuur van de Duitsers over. Als katholiek riep hij tijdens zijn overtocht luidkeels 'Hail Mary'. Iets wat door al zijn mannen gehoord kon worden en ook uitgebeeld is in de bekende film 'A Bridge Too Far'. Hij leidde zijn mannen naar Lent en zo namen zij de spoorbrug en de Waalbrug in.

Dit jaar werd een nieuw appartementencomplex van Talis aan de Theo Dobbestraat naar Julian Aaron Cook vernoemd. Vanmiddag werd in het bijzijn van meerdere genodigden, waaronder leden van de 82e Airborne, vertegenwoordigers van de burgemeester van Albany, de Amerikaanse ambassade, de zoon van Cook met zijn vrouw en bestuurder van Talis Ronald Leushuis, een plaquette voor Cook onthuld.

De zoon van Cook overhandigde een Amerikaanse vlag aan Ronald Leushuis. Het betreft de vlag die overhandigd werd door het Amerikaanse leger tijdens de begrafenis van Julian Aaron Cook. De vlag krijgt een speciale plaats. De plaquette is voor iedereen te zien en geeft het verhaal van Cook en de Waaloversteek weer.


Dit bericht delen:

Advertenties