[Foto's] Indrukwekkend 75-jarige jubileum vriendschapsband Nijmegen-Albany NY

Tekst: Van onze redactie | Fotograaf: Frank van Raaij
18 september 2022

Vanmiddag werd in de Sint Stevenskerk het 75-jarige jubileum van de stedenvriendschap tussen Nijmegen en Albany NY gevierd.

De vriendschapsband tussen Albany en Nijmegen ontstond in 1947. Het is een verbondenheid die na WOII geïnitieerd werd door de Amerikaanse Generaal James M. Gavin en zijn soldaten van de 82nd Airborne Division. Hun oproep aan Amerika om te helpen zette de overheid en burgers van Albany NY aan om Nijmegen te helpen in de naoorlogse wederopbouw van de stad en de universiteit.

In Albany, de hoofdstad van New York, ontstonden Nijmegen-corners in winkels, in de bioscopen draaide een film over Nijmegen en in de hele stad hingen poster met de oproep 'Adopt a family in Nijmegen'. Niet veel later legden boten met ruim 300 ton aan humanitaire hulpgoederen en bouwmaterialen, ingezameld door de burgers van Albany, aan aan de Waalkade. Als dank schonk koningin Wilhelmina 2000 oranje tulpenbollen, een gebaar dat in Albany vanaf 1949 uitgroeide tot een jaarlijks Tulip Festival. Vandaag werd het 75-jarige jubileum van de vriendschap tussen de steden gevierd in de Sint Stevenskerk. 

Stichting Friendship Albany Nijmegen (FAN)'s jeugdambasadeur Bo van Horssen begeleidde de aanwezigen door het programma, waarin ook van alles te zien en te beluisteren was. Zo werd er een korte video door Martijn Schinkel over solidariteit met studenten gespeeld en ook een audio-presentatie uit 1947.

Saskia Bak en Tom van den Heuvel zongen gezamelijk een nummer en QLite, een ensemble van Nijmeegs studenten orkest QHarmony, speelde muziek. Op een scherm achter het podium werd een ontroerende animatie van Femke Koppe afgespeeld.

Ook burgemeester Hubert Bruls, een delegatie namens de burgemeester van Albany NY, de familie van Generaal James M. Gavin, de Amerikaanse ambassade, het XVIII Airborne Corps en de 82nd Airborne Division met onder andere hun Color Guard waren aanwezig. Zij spraken een voor een de aanwezigen toe. Ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw van Nijmegen, John en Mary Leesberg, waren als speciale gasten aanwezig. Samen herdachten en vierden alle aanwezigen de gebeurtenissen waardoor de unieke stedenvriendschap is ontstaan. Daarna brachten zij samen een toast, met of zonder alcohol, uit op de toekomst.

Bekijk hier het fotoverslag


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024