Begraafplaats Daalseweg plaatst kruisen voor slachtoffers bombardement 1944

Van onze redactie | Archieffoto: Geert Timmer
18 september 2022

Op begraafplaats Daalseweg zijn ruim 300 slachtoffers van het bombardement op 22 februari 1944 op Nijmegen begraven. Niet elk slachtoffer kreeg destijds een eigen grafmonument. 

In 1994 heeft de stichting In Paradisum - in goed overleg met de Stichting Begraafplaatsen Nijmegen (SBN) - besloten om het eigen graf van vijftien slachtoffers, waarvan geen monument (meer) aanwezig was, te voorzien van een houten kruis. Zo werd zichtbaar gemaakt wie op die plaats begraven was en werd herdenken concreter. De hobbywerkplaats achter het NS-station vervaardigde de kruisen.
 
25 jaar later waren bijna al deze kruisen geheel of gedeeltelijk vergaan. Opnieuw riep de stichting In Paradisum de hulp in van een hobbywerkplaats om de kruisen te herstellen of vernieuwen. Op de NL DOET-dag in maart 2019 werden de eerste drie nieuwe houten kruisen geplaatst door burgemeester Bruls, wethouder Vergunst en SBN-bestuurder Korsten. Onder meer vanwege de coronamaatregelen konden de overige 10 kruisen niet  geplaatst worden.
 
Dat gaat alsnog gebeuren op zaterdag 24 september. De plechtigheid start om 11.00 uur, muzikaal omlijst, bij het grote kruis centraal op begraafplaats Daalseweg. Het plaatsen van de tien houten kruisen zal vervolgens op gepaste wijze gebeuren door de veteranen. Het contact met hen kwam per toeval tot stand via de manager van de naastgelegen Albert Heijn-supermarkt, wiens broer als veteraan vaak deelneemt aan de Sunset March. Bij elk graf worden enkele passende regels voorgelezen uit ‘De Pijn die Blijft’ (2005), het boek waarin In Paradisum-lid Bart Janssen de verhalen van de slachtoffers van het bombardement bundelde.
 
Foto: op de NL DOET-dag in maart 2019 werden de eerste drie kruisen herplaatst door burgemeester Bruls, wethouder Vergunst en SBN-bestuurder Korsten. Foto: Geert Timmer

Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen