Waalcrossing 1944-2022 - Unieke herdenkingsbattle in het kader van Operation Market Garden

Van onze redactie
17 september 2022

Op dinsdag 20 september 2022 zal het 78 jaar geleden zijn dat de manschappen van de Amerikaanse 82nd Airborne divisie de Waal overstaken in Nijmegen. 

Door deze actie werd het mogelijk om zo de Waalbrug in te nemen en de stad te bevrijden van de Duitse bezetter. Deze historische gebeurtenis heeft voor altijd een band gesmeed tussen de stad Nijmegen en zijn bevrijders van de US 82nd Airborne divisie.

Re-enactors de battle in
Stichting Pontoon Group ’40-’45 in samenwerking met met de Gemeente Nijmegen en Rijkswaterstaat medlden: "Op 18 september gaan we met bijna 100 deelnemers (re-enactors) op authentieke wijze de Waal overpeddelen en gaan we op het eiland de Battle in. Het belooft een bijzondere herdenking te worden waarbij we ons niet uit het veld laten slaan door de regen!"

Bezoekers kunnen vanaf het voetpad op de brug ‘De Oversteek’ in Nijmegen of het eiland Veur-Lent vanaf 10.00 uur (tot ongeveer 10.40 uur) de Waalcrossing en re-enactment bekijken. Een bijzonder feit is dat de Waalcrossing plaatsvindt op de locatie waar dit in 1944 ook heeft plaatsgevonden.
Als afsluiting wordt er in een besloten kring een korte ceremonie gehouden bij het monument (aangezien de dijk afgesloten is i.v.m. werkzaamheden).

Deze herdenking heeft ook in 2019 plaatsgevonden waarbij dit filmpje is gemaakt: 


Dit bericht delen:

Advertenties