Lezing: Longzorg in een golvend landschap: Dekkerswald 1913-2022.

Van onze redactie
11 september 2022

In juli 2022 verplaatste het Radboudumc de afdeling Longziekten van het terrein van Dekkerswald naar een nieuw Centrum voor Infectieziekten aan de Erasmuslaan in Nijmegen. Deze verhuizing betekende ook het definitieve einde van de oorspronkelijke functies van het Sanatorium Dekkerswald te Groesbeek waarvoor de Vereniging Roomsch Katholieke Herstellingsoorden voor Longlijders en Zwakke kinderen (1906) zich lange tijd met succes heeft ingezet.

Onlangs verscheen het boek Longzorg in een Golvend Landschap: Over natuur, geloof en wetenschap. Dekkerswald 1913-2022. In een viertal bijdragen wordt de geschiedenis van het oorspronkelijke sanatorium geschetst, dat door het verdwijnen van tuberculose als volksziekte na de oorlog op zoek moest naar een nieuwe bestemming.

Op de lezing komen Historicus Toon Bosch en cultureel-antropoloog Marie-Antoinette Willemsen spreken over hun bijdrage. Bosch gaat nader in op de achtergronden van de oprichting van het sanatorium en het reilen en zeilen van de instelling in de periode 1907-1955. Willemsen, gespecialiseerd in religiegeschiedenis, zal het specifieke – vanaf de jaren zestig langzaam maar zeker verdwijnende – katholieke karakter van de instelling uit de doeken doen, gepersonifieerd door de katholieke liefdeszuster van de H. Carolus Borromeus, ook wel de zuster Onder de Bogen genoemd.

De lezing vindt plaats op 29 september van 19.00 tot 21.00 uur in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en wordt georganiseerd door de Nijmeegse Medisch Historische Club ‘Daniël de Moulin’. De entree bedraagt €5,00.

Het Huis is rolstoeltoegankelijk. Er zijn 50 plaatsen beschikbaar, dus aanmelden wordt aangeraden. Dit kan door je aan te melden via de link op de website van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, of door een mailtje te sturen naar Mark Beumer, de secretaris van de MHC (kleiohistoria@markbeumer.eu).


Dit bericht delen:

Advertenties