Anti-militarisme toen, klimaatacties nu

Van onze redactie
8 september 2022

Tentoonstelling, film, debat en muziekvoorstelling in Nijmegen van 19 september tot 1 oktober 2022

De oorlog in Oekraïne leidt ook in de Westerse wereld tot enorme verhogingen van de defensie- uitgaven en hernieuwd geloof in militaire oplossingen. Bijna niemand ziet een andere oplossing.
Ook in de jaren 50 vierde het vijanddenken hoogtij. Maar in de jaren 80, op het hoogtepunt van de koude oorlog, kwam Nederland met massale demonstraties (1981: 250.000 en 1983: 400.000 mensen) in opstand tegen de militarisering en bewapening.
De anti militaristische actiegroep Onkruit baarde in de jaren 80 veel opzien met directe acties tegen het leger en het militarisme; de groep ontstond vanuit de totale dienstweigering, zo’n 75 jongeren verdwenen met hun weigering voor een jaar in de gevangenis.
Met een debat, film en expositie wordt met actievoerders van weleer teruggekeken op die turbulente tijd: Wat wilden Onkruit en de totaalweigeraars bereiken? Welke idealen hielden het vuur brandend?
Weke actiemiddelen waren effectief? Hoe bepaalde die tijd de rest van hun leven? Wat is de brug naar het heden? Welk effect heeft de Oekraïne-oorlog op de ideeën en idealen van toen?
Vergelijkbaar aan Onkruit toen is de groep Extinction Rebellion nu: net als de massale bewapening is ook de klimaatverandering een bedreiging voor het voortbestaan van de aarde. Ook de actiemiddelen zijn vergelijkbaar: compromisloze directe actie met een hoge persoonlijke opoffering.
Met een speciaal gemaakte film en portretten*, een tentoonstelling en een debatavond organiseert Onkruit vergaat niet een reeks activiteiten waarin de dilemma’s van directe actie toen en nu – als antwoord op de grote bedreigingen van ons voortbestaan - aan de orde komen.
De muziektheatervoorstelling op vrijdag 30 september verdient speciale aandacht!

De tentoonstelling vindt plaats van maandag 19 september t/m donderdag 29 september van 13.00 uur tot 17.00 uur (uitgezonderd zondag 25 september) in de Lutherse kerk aan de Prins Hendrikstraat 79 in Nijmegen.

De eerste debatavond onder leiding van moderator Cees Grimbergen vindt plaats op 23 september om 19.30 uur in de Thiemeloods, Leemptstraat 34 in Nijmegen. Met onder andere prof. dr. Jacquelien van Stekelenburg, hoogleraar Sociale verandering en conflict aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Nie wieder Krieg – een theatraal liederenconcert van Eric van Grootel, zang en Frank van Merwijk, piano, vindt plaats op 30 september om 20.00 uur in de Lutherse kerk Nijmegen.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen