Duurzaam tuindorp schittert weer in het Waterkwartier

Duurzaamheid
Van onze redactie
7 september 2022

Portaal maakt woningen energiezuiniger: van gemiddeld energielabel F naar A

Als je de mooie bomenlaan inloopt, waan je je in een Engels tuindorp. Wat direct opvalt zijn de nieuwe, geïsoleerde daken en het strak-geschilderde houtwerk van de woningen uit de jaren 20, 30 en 40 van de vorige eeuw.

In september 2021 startten Portaal en Talen Vastgoedonderhoud met de herstel- en onderhoudswerkzaamheden aan de 65 woningen in Niersstraat, Roerstraat en Waterstraat. Een jaar later zit het werk er bijna op, op wat puntjes op de i na. De woningen zijn van gemiddeld energielabel F naar gemiddeld A gegaan.

Projectmanager Wietse Boonacker: ”Een supermooi resultaat waar het projectteam van Portaal samen met onze partner Talen Vastgoedonderhoud erg zijn best voor heeft gedaan. De woningen hebben we volledig geïsoleerd, kieren gedicht, nieuwe dakkapellen geplaatst, mechanische ventilatie aangebracht, de voordeur vernieuwd, HR++ glas en ventilatieroosters geplaatst en het dak vervangen. Een energiezuinigere woning is natuurlijk waar je voor gaat in deze tijden van recessie. Maar deze sprong van gemiddeld F naar A is écht geweldig.”

Zonnepanelen en geveltuintjes

Portaal is nog niet helemaal klaar in de buurt. Wietse Boonacker: “Alle bewoners hebben een aanbod voor zonnepanelen gehad en 55% heeft hier gebruik van gemaakt. Ze kunnen met hun eigen zonnepanelen hun energielasten nog verder verlagen. Bij 11 woningen zijn de panelen al geplaatst en de rest volgt snel. Ook hier hebben we te maken met de leveringsproblemen, zoals in zoveel sectoren.”

Ook is er aandacht voor de uitstraling en de natuur in de wijk: “De woningen hebben na de renovatie weer een frisse uitstraling. Portaal heeft met het aanbrengen van groene daken op de bergingen ook een eerste stap in klimaatadaptatie gedaan. Zo wordt hemelwater beter opgenomen en het zorgt voor verkoeling.”

Samen met bewoners Doedag op 10 september

Portaal heeft in samenwerking met Operatie Steenbreek geveltuintjes aangeboden aan de bewoners. Om ze te bedanken voor hun medewerking én om te vieren dat het werk bijna klaar is. Bewoners konden zich hiervoor opgeven. De geveltuintjes brengen niet alleen meer groen in de wijk, maar helpen ook om regenwater beter af te voeren.

Op zaterdag 10 september is een doedag, waarbij Operatie Steenbreek en bewoners de handen uit de mouwen steken en woningen van een geveltuintje gaan voorzien. Een blijvend en groen cadeau. Deze actie is tot stand gekomen in een samenwerking met Portaal, Operatie Steenbreek (www.steenbreeknijmegen.nl), Lentekracht en NL Bloeit!


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen