Politie neemt verboden speelgoedpistool in beslag

Tekst: Van onze redactie | Fotograaf: Wijkagent Nijmegen-centrum
7 september 2022

De politie kreeg vanmiddag melding dat  enkele jongemannen buiten het centrum vuurwapens vanuit een auto aan het overladen waren. De politie rukte direct uit.

De agenten trokken kogelwerende vesten aan en benaderden de jongemannen. Agenten hielden de jongens staande en controleerden de pistolen. Het bleek om zogenaamde 'gelblasters' te gaan. Dit zijn pistolen waarmee gelballetjes verschoten kunnen worden. Een gelblaster wordt gezien als speelgoed, als het voldoet aan de Europese speelgoedrichtlijn. Het moet zijn bestemd om door kinderen jonger dan 14 jaar bij het spelen te worden gebruikt. Kinderen jonger dan 14 jaar mogen hier dus gewoon mee spelen op straat.

Ander gebruik van dit speelgoed, dus ermee dreigen of mensen beschieten zoals in de TikTok-challenge, maakt het een verboden wapen volgens de Wet wapens en munitie. Een gelblaster die niet voldoet aan de Europese Speelgoed richtlijn en die qua vorm en afmeting precies lijkt op een echt vuurwapen, is sowieso een verboden wapen van de Wet wapens en munitie. De kleur van de gelblaster is niet belangrijk; voor de wet telt alleen de vorm en de afmeting. Een echt vuurwapen is immers ook in verschillende kleuren te verkrijgen of te verven.

Bij de jongens werd een gelblaster aangetroffen die niet van een echt vuurwapen te onderscheiden is. De politie laat weten het pistool, die onder de Wet wapens en munitie valt vanwege het uiterlijk, in beslag genomen te hebben. ''We hebben de jongemannen uitgelegd dat ze een risico lopen als ze met dergelijke speelgoedpistolen op straat gaan lopen. Wij nemen hierbij geen enkel risico! Weet dus wat je doet voordat je met een dergelijk imitatiepistool op straat loopt!'', laat de politie weten.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen