Middeleeuwse topstukken in de hoofdrol bij Gebroeders van Lymborch Festival

Geschiedenis
Van onze redactie
7 september 2022

De Nijmeegse gebroeders Van Lymborch staan bekend als grondleggers van de Nederlandse schilderkunst. Altijd al stond hun werk en leven centraal in de activiteiten van de stichting Maelwael Van Lymborch, die sinds 2005 het Gebroeders van Lymborch Festival organiseert en sinds 2019 het Gebroeders van Lymborch Huis openstelt voor tentoonstellingen en rondleidingen. 

De miniaturen uit hun wereldberoemde getijdenboeken spelen op 10 en 11 september een nieuwe hoofdrol tijdens het Gebroeders van Lymborch Festival op het Valkhof.

Levende miniaturen
Een aantal miniaturen uit het getijdenboek Très Riches Heures du Duc de Berry wordt tot leven gewekt in een spannend verhaal dat zich voltrekt in het Valkhofpark. Het fictieve verhaal gaat over de tragische dood van de vroeg gestorven broers Paul, Johan en Herman van Lymborch. Zijn zij wel gestorven aan de pest of was er meer aan de hand? Zus Greta van Lymborch neemt de bezoeker mee in dit mysterie dat telkens begint in de Barbarossaruïne en eindigt op het toernooiveld in het park. De tableaux vivants zijn gratis en zonder reservering te bezoeken.

Middeleeuwse ambachten, vertier én bier
De levende miniaturen vol prachtig geklede middeleeuwse personages zijn te bewonderen te midden van de middeleeuwse ambachtenmarkt vol vertier op het Valkhof. Bij iedere kraam kan er iets geproefd, geprobeerd en geleerd worden. Kom mee helpen smeden, weven, snijden, looien enzovoorts. Dans mee met de troubadours. Strijd mee als jonge ridder in spe. Of strijk neer bij de taveerne die tijdens het festivalweekend een primeur serveert, het gloednieuwe La Blonde des Frères, een benefietbier gebrouwen ter ere van de Gebroeders van Lymborch waarvan de opbrengst ter goede komt van het werk van deze educatieve en culturele non-profitorganisatie.

Gebroeders van Lymborch Huis en stadswandeling
Het Gebroeders van Lymborch Huis is tijdens het festivalweekend geopend tegen gereduceerd tarief (€ 3,00 p.p., reserveren wordt aangeraden). Vanuit het Valkhof en naar het Gebroeders van Lymborch Huis wandelt dit weekend ook de vrolijke marskramer Ronaldus Volvuur. Hij neemt bezoekers mee op tour door de Nijmeegse binnenstad en beproeft met veel humor de historische kennis van de deelnemers. Deze tour kan vooraf gereserveerd worden of ter plaatse in het Valkhofpark. 

GvLjr Scholendag
Het festival wordt voorafgegaan door een inmiddels volgeboekte GvLjr Scholendag i.s.m. Museum Het Valkhof en De Bastei. Ongeveer 500 kinderen van vele basisscholen uit Nijmegen en omgeving ontdekken hier het vernuft uit de middeleeuwen tijdens allerlei spannende en inspirerende workshops in het Valkhofkwartier. 

Stevenskerk en Sint Nicolaaskapel
Het Gebroeders van Lymborch Festival vindt plaats tijdens de Open Monumentendagen 2022. Op het Valkhof is ook de Sint Nicolaaskapel opengesteld. Er vinden lezingen plaats over de meest wonderbaarlijke kledij in de Très Riches Heures miniaturen en tussentijds is er middeleeuwse muziek te beluisteren. 

De Stevenskerk viert vanaf dit najaar haar 750-jarige bestaan. Ter ere van dit heuglijke feit is er op zondagochtend 11 september een middeleeuwse viering met middeleeuwse zang en muziek en een middeleeuwse entrada. 

Meer info over programmatijden en reserveren voor huis- of tourbezoek: www.gebroedersvanlymborch.nl


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024