NEC neemt punt mee uit Heerenveen

NEC
Van onze redactie
4 september 2022

NEC en sc Heerenveen zijn vandaag niet verder gekomen dan een bloedeloos gelijkspel. Na iets meer dan een uur spelen kreeg Tibor Halilovic de rode kaart gepresenteerd door scheidsrechter Jochem Kamphuis, maar de Nijmegenaren profiteerden niet van het overtal.

Trainer Rogier Meijer moest zijn basiself noodgedwongen wijzigen na het knappe gelijkspel tegen AZ van afgelopen donderdag. Zo ontbrak spelmaker Oussama Tannane wegens een blessure en werd spits Pedro Marques naar de bank verwezen. Calvin Verdonk en Nany Dimata maakten hun opwachting.

Na een aftastende openingsfase, waarin de Nijmegenaren veelal de bal hadden, konden er nog geen grote kansen worden genoteerd. Tavsan werd eenmaal gevaarlijk door naar binnen te trekken en de bal voor het doel te schuiven, maar die kans was niet aan Dimata besteed. Op iets minder dan een halfuur voetballen in het Abe Lenstra Stadion kwam de wedstrijd losser. Eerst werd N.E.C. gevaarlijk in de persoon van Dimata, in de tegenstoot voorkwam Márquez een tegendoelpunt door zich voor een schot van Van Hooijdonk te gooien. Luttele minuten later mocht het aanwezige thuispubliek alsnog juichen na een doelpunt van Haye, ware het niet dat de grensrechter zijn vlag snel in de lucht stak waardoor het doelpunt werd afgekeurd. Ook in de slotminuut kwamen de Friezen nog dicht bij de openingstreffer, maar de poging van Sarr verdween een metertje naast het doel van Cillessen.

In de tweede helft was het opnieuw N.E.C. dat zich als eerst voor het vijandelijke doel meldde. Na een uitbraak speelde Tavsan de bal vrij voor zijn linkerbeen en haalde kenmerkend uit. Noppert was op zijn post en haalde de bal katachtig uit de hoek. Op het uur werd de wedstrijd definitief opengebroken. Een charge van Halilovic was de aanleiding, een VAR-ingreep en directe rode kaart voor de middenvelder het resultaat. Toch kwamen de Nijmegenaren ook in het vervolg niet tot grote kansen. Een aantal pogingen van afstand van onder andere El Karouani leverden weinig tot niets op. In de laatste tien minuten drong de ploeg van Rogier Meijer nog aan, waardoor Dimata een grote kopkans kreeg op enkele meters van het doel. Meer kansen werden er niet genoteerd, waardoor beide ploegen met een 0-0 eindstand genoegen moesten nemen.