NPO Radio 1-bus van '5 dagen' staat week bij daklozenopvang in hartje Nijmegen

Van onze redactie | Fotograaf: Hans Tak
2 september 2022

In de week van 5 september staat het radioprogramma 5 Dagen (NTR/PowNed) met presentatoren Petra Possel en Mirthe van der Drift én verslaggever Rens Turk bij de daklozenopvang NuNN, Nachtopvang uit Noodzaak Nijmegen.

Boodschappen worden steeds duurder, energierekeningen lopen op. Steeds meer mensen kunnen de rekeningen niet meer betalen. Straatarts en hoogleraar gezondheidsverschillen Maria van den Muijsenbergh ziet het aantal daklozen explosief stijgen. En dat zijn niet alleen de traditionele daklozen zoals verslaafden en psychiatrische patiënten, maar ook mensen zoals jij en ik die het economisch niet meer bolwerken. De nieuwe kwetsbaren zijn de jongeren, de zzp'ers en gescheiden mensen die zich voorheen net konden redden maar nu noodgedwongen moeten aankloppen bij de nachtopvang. In Nijmegen, van origine een stad met een sociaal gezicht, schieten de initiatieven om daklozen te helpen als paddenstoelen uit de grond. Straatpastor Lucy Geertman rent zich de benen uit het lijf om de daklozen van koffie en een hotdog te voorzien. Ze maakt zich grote zorgen over de winter die komen gaat.
 
De radiobus van 5 Dagen staat de hele week bij de nachtopvang in hartje Nijmegen, waar gepraat wordt met daklozen en opvangorganisaties over hoe je door een ongelukkige samenloop van omstandigheden je dak kwijt kunt raken. De gezondheid van daklozen is vaak slecht. Verslaggever Rens Turk gaat op stap met psychiatrisch verpleegkundige Wendy Broeren van de GGD. Met Maria van den Muijsenbergh spreken we over de langdurige stress waar deze mensen mee te maken hebben en we spreken met de nachtopvang voor jongeren die steeds vaker nee moeten verkopen omdat ze bomvol zitten. 
  
5 Dagen live vanuit Nijmegen. Maandag 5, dinsdag 6, donderdag 8 en vrijdag 9 september, van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. (Woensdag geen uitzending i.v.m. sport.) Zie ook de site van 5 Dagen 
 
Verslaggever Rens Turk van 5 Dagen NTR - PowNed. Fotograaf: Hans Tak

Dit bericht delen:

Advertenties