Stopt jouw hypotheekrenteaftrek in 2031?

Van onze redactie
2 september 2022

30 jaar na het afsluiten van jouw eerste eigenwoninglening – beter bekend als hypotheek - heb je geen recht meer op renteaftrek voor jouw hypotheek.

Deze 30-jaarsperiode is ingegaan vanaf 1 januari 2001. Had je op 31 december 2000 al een hypotheek? Dan tellen de jaren daarvoor niet mee en start deze 30-jaarsperiode vanaf 1 januari 2001. In 2031 vervalt hierdoor voor veel Nederlanders het recht op hypotheekrenteaftrek. Mogelijk geldt dit dus ook voor jou. Heb je tijdens de looptijd niet afgelost en doe je dit aan het einde van de looptijd ook niet, dan worden jouw netto woonlasten aanzienlijk hoger.

Hoe zat het ook alweer?
De rente is aftrekbaar als de hypotheek gebruikt is voor de financiering van de eigen woning. Je kunt de betaalde hypotheekrente aftrekken van jouw inkomen in box 1. Houd er rekening mee dat de overheid werkt aan het stapsgewijs verlagen van het maximale tarief waar tegen hypotheekrente kan worden afgetrokken. Dit gebeurt in stappen van 3% per jaar. Zo is in 2021 het maximale aftrektarief 43% en wordt in 2023 het basistarief van 37,05% bereikt. Deze maatregel raakt alleen belastingplichtigen die renteaftrek hebben en van wie het inkomen in de derde schijf valt. In 2021 geldt dat voor inkomens vanaf € 68.507.

Ingangsdatum na 2001
Heb je na 2001 voor het eerst een hypotheek afgesloten voor je eigen woning of de bestaande hypotheek verhoogd voor bijvoorbeeld een verbouwing? Dan telt, over het algemeen, vanaf dat moment een periode van 30 jaar waarover je recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Heb je bijvoorbeeld in 2006 een lening voor een nieuwe keuken opgenomen? Dan heb je over het bijgeleende bedrag tot uiterlijk in 2036 recht op hypotheekrenteaftrek.

De lasten na de 30-jaarsperiode
Als de 30-jaarsperiode afloopt, valt de hypotheekschuld niet meer in box 1 van de inkomstenbelasting, maar in box 3. Hierdoor kan de betaalde hypotheekrente vanaf dat moment niet meer van je inkomen uit werk en woning worden afgetrokken. Dit kan er toe leiden dat je dan geen bedrag meer terugkrijgt van de Belastingdienst.

30-jaarsperiode is niet hetzelfde als looptijd hypotheek
De 30-jaarsperiode is een belastingregel vanuit de overheid. Dit staat dus los van de looptijd van de hypotheek, zoals je die met jouw bank hebt afgesproken.

Ga in gesprek met een adviseur
Het einde van de 30-jaarsperiode ligt voor jouw gevoel misschien nog ver weg. Net als de einddatum van je hypotheek. Maar het kan geen kwaad om nu al stil te staan bij wat er met jouw hypotheek gaat gebeuren. Hogere netto woonlasten aan het einde van de 30-jaarsperiode zijn nu vaak nog te voorkomen. Ga eens in gesprek met een adviseur en voorkom hogere woonlasten. Financieel fit is ook vooruitkijken en je financiële kansen zo goed mogelijk benutten.

Tekst & foto's: heilbron.nl


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen