NEC neemt zwaarbevochten punt mee uit Alkmaar

NEC
Van onze redactie
2 september 2022

NEC heeft op donderdagavond met 1-1 gelijkgespeeld op bezoek bij AZ. De Nijmegenaren kwamen kort na de onderbreking via Iván Márquez op voorsprong, waarna Jens Odgaard de stand al snel weer gelijktrok. In het vervolg van de wedstrijd was het aan Jasper Cillessen te danken dat AZ de overwinning niet over de streep trok.

Terwijl het transferspektakel gisteren zijn kookpunt bereikte, kende N.E.C. een relatief rustige slotdag van de transferperiode. De clubloze Terry Lartey Sanniez, die al enkele weken zijn conditie bij de Nijmeegse ploeg op peil hield, werd vastgelegd en één dag eerder kreeg trainer Rogier Meijer in de persoon van Nany Landry Dimata zijn gewenste versterking voor de aanvalslinie. Een basisplaats zat er voor beide spelers nog niet in, zij namen plaats op de reservebank. Pedro Marques trad wel aan vanaf de aftrap, hij keerde terug in het elftal ten faveure van Jordy Bruijn.

De wedstrijd kende een tamme openingsfase, waarbij de Nijmegenaren het spel in de eerste tien minuten dicteerden, maar niet tot kansen kwamen. Een poging van afstand van El Karouani en een hard schot van Van Brederode waren hetgeen het Alkmaars publiek op werd getrakteerd. Na ruim een halfuur kwam de thuisploeg iets beter in het spel en nam het de regie in eigen hand. N.E.C. ontsnapte zelfs aan een tegengoal, nadat het bovenbeen van Márquez een inzet van Jens Odgaard blokte. Meer noemenswaardige momenten kende de eerste helft niet, waardoor beide ploegen met een gelijke stand het veld verlieten.

In het tweede bedrijf barstte de wedstrijd los. De ploeg van trainer Pascal Jansen nam de overhand, maar knap keeperswerk van doelman Jasper Cillessen op een schot van Tijjani  Reijnders voorkwam een tegentreffer. Een spaarzaam moment voor het AZ-doel leverde echter wel het gewenste effect op. Márquez torende, na een uitdraaiende corner van Tannane, boven zijn directe tegenstanders uit en kopte via de onderkant van de lat hard raak: 0-1! Lang kon N.E.C. niet van de voorsprong genieten, want na de spelhervatting duurde het nog geen twee minuten tot de stand weer gelijk werd getrokken via Odgaard. De spits van AZ schoot snoeihard raak van buiten het zestienmetergebied: 1-1.

De gelijkmaker bleek het startschot voor een Alkmaars offensief, want N.E.C. werd vanaf dat moment met de rug tegen de muur gezet. Het was aan Cillessen te danken dat de ploeg van trainer Rogier Meijer niet snel na het Alkmaars doelpunt een nieuwe tegentreffer te verwerken kreeg. Pogingen van Reijnders, De Wit en Odgaard werden om die reden niet tot doelpunt gepromoveerd.

De laatste twintig minuten van de wedstrijd voerde AZ de druk flink op en hield N.E.C. dankzij de handschoenen van Jasper Cillessen zicht op een punt in het AFAS Stadion. De doelman van de Nijmegenaren kroonde zich tot held van de avond door zijn team op spectaculaire wijze in de wedstrijd te houden. In de slotfase van de wedstrijd leek de doelman van het Nederlands Elftal toch verschalkt te worden, maar was het de voet van Calvin Verdonk op de doellijn die een laat doelpunt de Alkmaarders voorkwam. Na vierennegentig minuten spelen floot scheidsrechter Higler voor het einde van de wedstrijd en neemt N.E.C. een zwaarbevochten punt mee terug naar Nijmegen.