Festival GrondFest22: Democratie, laat je horen!

Evenement
Van onze redactie
3 september 2022

Het festival GrondFest (vrijdag 30 september en zaterdag 1 oktober) is de experimenteerplek voor ideeën over democratie en samenleving. Democratie is werk-in-uitvoering, het is nooit af. 

Maar hoe zit het met de toekomstbestendigheid van onze democratie? We rennen dagelijks van crisis naar crisis, van incident naar incident, we shamen en bashen of roeptoeteren in de krant en online. Waar kunnen we het gesprek over democratie met elkaar voeren? Van elkaar leren, ontwikkelen, delen, vernieuwen of het oude behouden en omarmen? Op GrondFest! Ons programma biedt hiervoor alle ruimte. Kijk op www.grondfest.com voor de laatste updates en nieuwe programmering. Het is tijd voor democratie!

GrondFest laat zien dat democratie meer is dan ja en nee, voor en tegen, links en rechts, rumoer in media en eens in de zoveel tijd naar de stembus gaan. Aan de hand van vijf actuele thema’s rond bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting, het klimaat of vluchtelingenproblematiek, wordt een gevarieerd programma aangeboden met onder meer lezingen, debatten en workshops. Een kleine greep uit het programma:

De arena’ bestaat uit een binnencirkel met deelnemers aan het gesprek en een buitencirkel met publiek dat vragen stelt. De deelnemers nemen het inburgeringsbeleid en de uitvoering ervan onder de loep. De sprekers zijn beleidsmakers, politici, uitvoerders van de wet Inburgering en huidige en voormalige deelnemers aan het inburgeringsprogramma.

  • Zijn decentrale systemen de oplossing voor het energievraagstuk?
    Binnen Oost Nederland, binnen de regio Arnhem Nijmegen, werken partijen aan nieuwe oplossingen voor beschikbaarheid en betaalbaarheid van energie: Decentrale Energiesystemen. Tijdens een panelgesprek verkennen we met elkaar of en hoe die decentrale systemen een oplossing kunnen bieden voor het huidige energievraagstuk.

-          #MijnStemTelt
Het project #MijnSTemTelt van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is bedoeld om jongeren een stem te geven. Ga in gesprek om dit manifest nog verder vorm te geven en uit te breiden met nieuwe gemeenten. Zo kunnen jongeren echt mee praten en mee beslissen.

  • Eveline van Rijswijk: Garanties voor de Toekomst
    We rollen van de ene in de andere crisis. Wie heeft er nog zin in de toekomst? En waar kunnen we nog naar uitkijken? In een historisch-futurologisch theatercollege gaat Eveline van Rijswijk samen met het publiek op zoek naar antwoorden op onze toekomstvragen.
  • Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen: Hoe dan?
    Onze Nationale Ombudsman ziet mensen vaak in de knel komen door problemen met de overheid. Van toeslagenaffaire tot aardbevingsschade: waarom kan het soms zo ontzettend misgaan? Reinier van Zutphen vertelt over zijn ervaringen en gaat in gesprek met het publiek.
     
  • Een gezonder politiek debat met Mika Kraft en de Politieke Jongerenorganisaties (PJO’s)
    In dit programmaonderdeel is de centrale vraag: Hoe ziet de politiek van morgen er dan uit? Nadenken hierover is nodig, omdat het debat verhardt en de politiek polariseert. Hierdoor haken veel mensen af van de politiek. De PJO’s delen aan het eind van het programma de toekomstvisie met hun moederpartijen. Zo willen zij gezamenlijk weerstand bieden aan de verharde politiek en werken aan een gezonder debat.
  • De Dit-vind-ik Super Show

Tijdens een interactieve talkshow ontdekken kinderen (en ouders/verzorgers) wat zij super vinden aan democratie. Of juist helemaal niet super, maar gewoon enorm stom! Door te stemmen en vragen te beantwoorden via een smartphone kunnen kinderen hun mening geven, maar ook zien hoe de anderen over een onderwerp denken. Een programmaonderdeel waar kinderen het voor het zeggen hebben. 

Je ziet oorlogsbeelden continu voorbij komen in het nieuws. Maar wat als Nederland in oorlog zou raken en jij opeens moet vluchten? Wat zou jij doen? Wat neem je mee? In de muzikale voorstelling OORLOG neemt actrice Anne Rats ons mee op een reis die zij samen met haar familie noodgedwongen moet maken vanwege een aanval van Frankrijk op Nederland. Een indrukwekkende voorstelling waar je nog lang over nadenkt. 

Kijk voor het volledige programma op www.grondfest.com

Laat je stem horen
GrondFest is er voor iedereen die werkt met en voor democratie, maar juist ook voor wie dat (nog) niet doet. Van jong tot oud, van links tot rechts en vanuit alle hoeken van het land. Voor mensen met verschillende meningen en achtergronden. Alleen als we met elkaar het gesprek aan gaan, naar elkaar luisteren en van elkaar leren, heeft de democratie bestaansrecht. Wij hebben immers allen een taak/rol: als kiezer, als criticaster, als politiekactivist, als bestuurders, als ambtenaar, als gevestigde orde en als nieuwkomer. Juist aan het samenbrengen van al die invalshoeken wil GrondFest het podium bieden. 

30 september en 1 oktober in Nijmegen
Het gratis festival vindt plaats op vrijdag 30 september en zaterdag 1 oktober, van circa 10:30 tot 22:30 uur, op tal van binnen locaties in de binnenstad van Nijmegen. Naast het inhoudelijke programma is er een randprogramma ingericht met muziek, theater, rondleidingen, workshops en volop ruimte om elkaar te ontmoeten. De toegangsbewijzen voor GrondFest zijn gratis en vooraf online te bestellen op www.grondfest.com. Alleen voor twee gastprogramma’s geldt betaalde toegang.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties