75-jarig jubileum van de vriendschapsband Nijmegen en Albany NY

Van onze redactie
30 augustus 2022

Op 18 september wordt stilgestaan bij de historische people-to-people-vriendschap tussen Nijmegen en Albany, met een mooi en actueel programma in de Stevenskerk met gerenommeerde sprekers o.a. van de gemeenten Nijmegen en Albany en het XVIII Airborne Corps.

Afbeelding : Nijmegen Waalkade juli 1947. Aankomst eerste zending hulp goederen uit Albany NY. Bron: NL-MnRAN_716-F38835

FAN's jeugdambassadeurs Bo van Horssen en Juultje van Raaij begeleiden ons door het programma waarin ook van alles te zien en te beluisteren is: een korte video door Martijn Schinkel over solidariteit met studenten; een audio-presentatie uit 1947; zang door Saskia Bak en Tom van den Heuvel; een optreden van QLite, een ensemble van Nijmeegs studenten orkest QHarmony en last-but-not-least een ontroerende animatie van Femke Koppe.

Te gast zijn o.a. burgemeester Hubert Bruls, een delegatie namens de burgemeester van Albany NY, de familie van Generaal James M. Gavin; de Amerikaanse ambassade; het XVIII Airborne Corps en de 82nd Airborne Division met hun Color Guard. U bent van harte welkom, na aanmelding (zie onder).

De vriendschapsband tussen Albany en Nijmegen ontstond in 1947. Het is een verbondenheid die na de Tweede Wereldoorlog geïnitieerd werd door de Amerikaanse Generaal James M. Gavin en zijn soldaten van de 82nd Airborne Division. Hun oproep aan Amerika om te helpen zette de overheid en burgers van Albany NY aan om Nijmegen te helpen in de naoorlogse wederopbouw van de stad en de universiteit. De hulp was een voorloper van het latere Marshallplan.

Internationale hulp en vriendschap zijn actueler dan ooit. Op 18 september 2022 staan we stil bij de vriendschapsband die tussen twee steden ontstond in 1947 toen er boten met hulpgoederen uit Albany aan de Waalkade aanlegden. Aan boord ruim 300 ton humanitaire hulpgoederen en bouwmaterialen, ingezameld door de burgers van Albany, hoofdstad van New York. Zo waren er Nijmegen-corners in de winkels, in de bioscopen draaide een film over Nijmegen en door heel Albany hingen posters met de oproep: ‘Adopt a family in Nijmegen’. 

Het wordt een bijzonder programma om samen stil te staan, maar ook vooruit te kijken, in de Stevenskerk op zondag 18 september, 15.00 - 17.00 uur.
Meld u zich vooraf aan in verband met de voorbereidingen.
 
Aanmelden


Afbeelding : Nijmegen 17 september 1945. Eerste herdenking Operation Market Garden. Generaal Gavin overhandigt een plaquette aan burgemeester Hustinx.
Copyright: Privecollectie familie Gavin.


Dit bericht delen:

Advertenties