Oekraïens filmfestival bij Lux voor het goede doel

Oekraïne
Van onze redactie
23 augustus 2022

Op 3 en 4 september 2022 kun je in filmtheater LUX in Nijmegen vijf verschillende Oekraïense films en documentaires bekijken. Dit Oekraïense filmfestival wordt georganiseerd door stichting Freedom for Ukraine.

De films zijn geselecteerd door de Oekraïense Valentyna Fonteijn, die samen met haar Nederlandse man André de stichting Freedom for Ukraine heeft opgericht. “Ze gaan over nu, maar gaan ook terug naar 2014, het begin van de oorlog in de Donbas”, vertelt Valentyna. In maart ontvluchtten Valentyna en André samen met hun twee jonge dochters en oma Elena het oorlogsgeweld in hun thuisland. Vanuit hun tijdelijke verblijfadres in Zetten bieden ze hulp aan Oekraïne, onder meer door (medische) hulpgoederen en transporten te organiseren. Alle opbrengsten van de filmkaartjes komen dan ook ten goede aan de stichting.

De vijf films die op 3 en 4 september in LUX Nijmegen te zien zullen zijn: de documentaire ‘Plai. A Mountain Path’ over een ruim dertig jaar getrouwd stel waarvan de man gewond is geraakt aan het front, de documentaire ‘Mariupol: The Chronicles of Hell’ met getuigenissen van inwoners uit de belegerde stad Mariupol, de poëtische film ‘The Distant Barking of Dogs’ over de impact van de oorlog op een kind, de bekroonde documentaire ‘The Earth is Blue as an Orange’ over het familieleven in oorlogstijden en de actiefilm ‘Cyborgs: Heroes Never Die’ over een militaire missie in de Donbas-regio in 2014.

Alle films hebben Engelse ondertiteling. Kaartjes kosten € 15 per film (inclusief een drankje naar keuze) en zijn te koop via www.freedomforukraine.nl/film. Op deze site is ook meer informatie te vinden over de films en over het werk van stichting Freedom for Ukraine


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen