Politieke partijen: “Voer de pauzeknop voor schulden direct in!”

Politiek
Van onze redactie
23 augustus 2022

Het kabinet heeft aangekondigd volgend jaar een ‘pauzeknop’ voor schulden landelijk te willen invoeren. Zodat schulden zich niet blijven opstapelen terwijl naar een oplossing wordt gezocht. Wat o.a. GroenLinks betreft wacht Nijmegen daar niet op en voert de gemeente deze schuldenpauze per direct in voor mensen die bij de gemeente aankloppen voor hulp.

“De Pauzeknop voor schulden voorkomt verergering van de problemen, omdat de schulden tijdelijk niet verder kunnen oplopen,” legt Abdulahi Hussen, raadslid van GroenLinks, uit. De ‘pauzeknop’ houdt in dat er geen incasso’s of aanmaningen meer bij komen totdat een uitweg is gevonden. Vaak duurt het anderhalf jaar voordat de dossiers op orde zijn en het hulpprogramma met bijbehorende schuldsanering aanvangt. De gemeente kan bijvoorbeeld afspraken maken over een collectieve regeling met de belangrijkste schuldeisers, denk aan woningcorporaties, energiebedrijven en de telecomsector.

Negen partijen uit de Nijmeegse gemeenteraad (GroenLinks, Stadspartij Nijmegen, D66, PvdA, CDA, SP, GewoonNijmegen.NU, VVD en de Partij voor de Dieren) hebben het college van B&W gevraagd dit voorstel uit te voeren.

Gemiddeld hogere schuld in Nijmegen

De gemiddelde problematische schuld in Nijmegen is hoger dan het landelijke gemiddelde. De gemiddelde landelijke problematische schuld is 39 duizend euro met gemiddeld 14 schuldeisers. In Nijmegen is de gemiddelde problematische schuld 53.902 duizend euro met gemiddeld 11,6 schuldeisers.

“Liever vandaag dan morgen”

De partijen willen “Liever vandaag dan morgen de aangekondigde regel van het kabinet invoeren, zodat de schulden niet verder oplopen en er rust gecreëerd wordt. Dan kan iemand echt starten met de oplossing.”


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen