Nijmegen decor in nieuwe roman Jaap Robben

Van onze redactie
22 augustus 2022

Op 1 september overhandigt Jaap Robben het eerste exemplaar van zijn nieuwe roman ‘Schemerleven’ aan burgemeester Hubert Bruls. Deze roman waarin Nijmegen een decor vormt, werd mogelijk gemaakt door de gemeente Nijmegen.

‘Schemerleven’
Wanneer de jonge, vrijgevochten Frieda Tendeloo op een late wintermiddag in 1963 de dichtgevroren Waal op stapt, wacht haar een ontmoeting die ze nooit meer zal vergeten. Tussen de ijsschotsen op de witte rivier ontmoet ze de getrouwde Otto. Zij zullen een liefde beleven die onstuimig begint, maar noodlottig eindigt. Haar leven lang houdt ze haar herinneringen hieraan voor zichzelf. Tot Frieda op 81-jarige leeftijd plotseling weer alleen is. En het verzwegen verdriet zich onontkoombaar aan haar opdringt. Pas dan durft ze op zoek te gaan naar wat ze is verloren.

Nijmegen als inspiratiebron
Nijmegen is een inspiratiebron voor literatuur, door haar combinatie van rijke geschiedenis en moderne cultuur (‘old city, young vibe’). De gemeente Nijmegen verstrekt gerichte schrijfopdrachten aan auteurs, zodat de historie en identiteit van Nijmegen een plaats in de literatuur krijgen, wat belangrijk is voor de promotie van de stad. Uiteraard heeft de auteur verder creatieve vrijheid.

Nijmegen sloot al met meer auteurs contracten voor het schrijven van een boek over de stad. ‘De Ochtendgave’ van A.F.Th. van der Heijden verscheen als eerste, in 2015. Deze roman draait om spionage, vernedering, liefde en overspel rond de Vrede van Nijmegen die in 1678 werd gesloten. Na de presentatie van ‘Schemerleven’ worden binnenkort de romans van Thomas Verbogt en Tessa de Loo verwacht, die ook op verzoek van de gemeente geschreven worden.


Dit bericht delen:

Advertenties