750 jaar Stevenskerk: bijzonder jubileumconcert 'Path of Miracles'

Van onze redactie
20 augustus 2022

Ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de Stevenskerk, van oorsprong een pelgrimskerk, wordt er op 11 september 2022 een bijzonder werk uitgevoerd: Path of Miracles (2005) van de Engelse componist Joby Talbot. 

Het zeventienstemmig koorwerk gaat over de ervaringen die pelgrims naar Santiago de Compostella sinds jaar en dag ondergaan op hun reis. Het geklaag over de weg (elke dag hetzelfde), het eendreunige geslof, de brandende zon, de vervelende medepelgrims ('de Engelsen stelen'), de duivel die zijn streken levert, de herbergier die je belazert, het wordt allemaal op een herkenbare wijze uitgedrukt in dit stuk. Onbeschrijfelijk is de vreugde als eindelijk Santiago in zicht komt, en een uitbundig feest losbarst. Daarna volgt de rust en het besef iets bijzonders volbracht te hebben: het bereiken van Santiago is een echt wonder.

Het koorwerk is opgedeeld in vier stukken, genoemd naar de belangrijke plaatsen van El Camino. De stukken zijn uiteenlopend van karakter, maar verschillende korte muzikale motieven die steeds herhaald worden (ostinato's) brengen verbinding aan. De tekst werd geschreven door Robert Dickinson, die daarvoor deels bekende middeleeuwse teksten gebruikte, en hier en daar een aanhaling uit de psalmen. Er wordt meerstemmig en soms door elkaar heen gezongen in het Grieks, Latijn, Spaans, Baskisch, (oud-)Frans, Engels en Duits. De pelgrims spraken tenslotte ook allerlei talen. De moderne hoofdtekst is echter in het Engels.

Het concert wordt uitgevoerd door het Luna Kamerkoor onder leiding van dirigent Wolfgang Lange.

Wanneer: zondag 11 september 2022 van 17:00 tot 18:15 uur
Entree: € 22,50
Bestel hier direct jouw kaarten


Dit bericht delen:

Advertenties