Viering 750 jaar Stevenskerk in Middeleeuwse sfeer

Evenement
Van onze redactie
20 augustus 2022

Op 11 september 2022 van 10.00 tot 11.30 uur zal een viering in Middeleeuwse sfeer plaatsvinden in de Stevenskerk te Nijmegen. De viering valt binnen het kader van het Gebroeders van Lymborch weekend in samenwerking met Stadskerk Nijmegen. Entree vrij, uitgangscollecte.

Diverse historische personen uit de tijd van de Gebroeders van Lymborch maken deel uit van de indrukwekkende entrada.

Eerst wordt de kerkwijding door Albertus Magnus in 1272 plechtig herdacht met gezangen en rituelen die daarbij horen. Daarbij wordt stilgestaan bij de betekenis van een kerkgebouw voor een gemeenschap vanuit historisch perspectief en in de actualiteit. Dit thema wordt door Hubert Hendriks kort inhoudelijk besproken.

Vervolgens wordt er vanuit onze eigen tijd ingetogen stilgestaan bij de indertijd uitbundige wijze van vieren in de Stevenskerk vóór de omwenteling van 1591. Centraal staat daarbij de iconische betekenis van beelden als sleutel om de christelijke boodschap in verleden en heden levendig te verkondigen. In het bijzonder Stefanus en Maria.
Eduard Kimman verzorgt deze overweging.
S C Karolus Magnus en Datura verzorgen de gezangen. Stadsorganist Jetty Podt bespeelt het orgel. Eduard Kimman en Hubert Hendriks gaan voor.

Unieke première hersteld epitaaf
De kerk zal aangekleed zijn met vaandels en enige relieken en beelden uit die periode. De beschadigde epitaaf bij de ‘Heilig Grafkapel’ zal zich in volle glorie hersteld tonen middels moderne digitale technieken, een unieke presentatie om het oorspronkelijke tafereel weer te laten spreken.
De in 1591 beschadigde epitaaf is door Kees Moerbeek, Charles van Doornewaard en Hubert Hendriks digitaal hersteld binnen de stijl van die tijd, de rijngotiek. Van dit proces is een film gemaakt waarbij men de beschadigde afbeelding van beschadigd tot in volle glorie hersteld ziet komen.

Deze afbeelding en film is de eerste presentatie van een reeks over ‘De Stevenskerk vóór 1591’ In het voorjaar van 2023 zal een expositie met afbeeldingen en films plaats vinden wanneer de restauratie van de Stevenskerk is voltooid.

Inlichtingen: Hubert Hendriks, info@stichtingvlegel.nl06 53 94 26 04

Afbeelding: de beschadigde epitaaf en de eplica van de Sint Stevens-reliek zoals die vanaf 1272 tot eind 16e eeuw in de kerk heeft gestaan.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen