Beeldhouwen met Michiel van Pinxteren

Kunst en cultuur
Tekst: Karel Hermsen | Fotografie: Michiel van Pinxteren
17 augustus 2022

Michiel van Pinxteren is een bekende Nijmeegse beeldhouwer met een enorme staat van dienst. Zijn werk is niet alleen aangekocht door particuliere verzamelaars, maar vind je ook op veel plaatsen in de openbare ruimte in heel Nederland. 

Michiel is niet alleen een begenadigd kunstenaar. Via workshops en cursussen geeft hij zijn passie voor het beeldhouwen ook door aan anderen. In september start er een cursus op maandagavond in zijn atelier aan de Dobbelmannweg.

Als professioneel vakman, met een zoekende geest, is Michiel continu op zoek naar de zin van het leven. Die vindt hij in herkenbare dingen, het hier en nu, en zijn objecten krijgen gestalte door de delicate manier waarmee hij met zijn materiaal hout, steen of metaal, werkt. Niet door er een standaardvorm aan te geven, maar door het te benaderen, door het 'aan te raken'. 'Het moet iets nieuws opleveren.'

Tijdens zijn cursussen leer je op een ambachtelijke manier de techniek van het beeldhouwen: 'Stapsgewijs werk je van blok naar beeld met veel aandacht voor de verrassende eigenschappen van het meestal weerbarstige materiaal. Elk materiaal heeft zijn eigen textuur, kleurstelling en bewerkingsmogelijkheden. Je komt tot de ontdekking dat de materie je afremt, maar tegelijkertijd nieuwe uitdagingen biedt.'

Er is veel ruimte om over een beeld te filosoferen. Michiel daagt je creatieve geest uit, terwijl je stap voor stap geconcentreerd met je handen het rauwe materiaal transformeert tot een verfijnd en uniek kunstwerk.

Dat laatste wordt door zijn cursisten zeer gewaardeerd. 'Michiel is betrokken bij het creatieve proces. Hij geeft gevraagd en ongevraagd advies. Hij prikkelt je creativiteit, zet je aan tot nadenken over het hoe, maar ook over wat jouw kunstwerk met anderen kan doen. Je wordt gestimuleerd om  je hele ziel en zaligheid in je object te steken', aldus een enthousiaste cursist.

Er wordt gewerkt in kleine groepen met voldoende afstand tot elkaar. Het cursusgeld bedraagt € 220,- voor 10 lessen. Materiaal (steen of hout) dient in overleg zelf aangeschaft te worden, gereedschap is aanwezig.

De cursusavonden beginnen op maandag 5 september van 19.00 tot 22.00 uur in het atelier Dobbelmannweg 5, Nijmegen. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar

Voor meer informatie: info@michielvanpinxteren.com of 06 22915966.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties