Beleef Romeins Nijmegen tijdens de eerste editie van het Limes Festival

Geschiedenis
Van onze redactie | Fotografie: Flip Franssen
16 augustus 2022

Zeven dagen lang staat het Valkhof in het teken van de rijke Romeinse geschiedenis in Nijmegen. De vorig jaar tot UNESCO Werelderfgoedlijst uitgeroepen Limes staat centraal: de oude grens van het Romeinse Rijk. 

Met het Limes Festival bieden de Gemeente Nijmegen, de Radboud Universiteit en Museum Het Valkhof geschiedenisliefhebbers een publieksalternatief voor het internationale LIMES Congress dat tegelijk in Nijmegen plaatsvindt. Van 21 t/m 28 augustus bieden zij een uitgebreid programma van mini-colleges, workshops en historische wandelingen over de Romeinen. En in het Valkhofpark ontmoet je ze op 27 en 28 augustus in levenden lijve.

Het Romeinse leven in Nijmegen
Het Rijk van Nijmegen heeft een uniek verleden. Romeinse soldaten vestigden de stad ‘Noviomagus’ en omgeving groeide uit tot druk handelsgebied. Tot op de dag vandaag vinden we sporen die hier getuige van zijn. Vorig jaar werd de Neder-Germaanse Limes (uitgesproken als Liemès) uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Maar toch blijft het moeilijk om voor te stellen hoe Romeinen hier leefden en werkten, vochten en veroverden. Wat trok hen aan om juist hier een grote stad te stichten? Hoe was het voor de Romeinen in deze omgeving?

Valkhofkwartier Romeins middelpunt
Extra bijzonder is dat de 25e editie van het Limes Congress van 21 t/m 27 augustus in Nijmegen plaatsvindt. Het congres verbindt internationale academici op het gebied van Romeinse geschiedenis. De Gemeente Nijmegen, Radboud Universiteit en Museum Het Valkhof zien dit als uitgelezen kans om de geschiedenis ook voor niet-kenners tastbaar te maken. Het Limes Congress vindt plaats in de Lindenberg, en het Limes Festival in en rond het Vakhofpark, met Museum Het Valkhof en De Bastei als hoofdlocaties. Daarmee wordt het Valkhofkwartier, met het park als verbindend middelpunt, een ontmoetingsplaats van kenners en leken, en van internationale en lokale belangstellenden.

Beleef het met al je zintuigen
Tijdens het Limes Festival is er van 21 t/m 28 augustus voor volwassen en kinderen een uitgebreid programma met per dag een thema. Iedere ochtend start met een lezing, gevolgd door experts die bij belangrijke Romeinse werken uitleg geven (Verhaal op zaal). Tussendoor geniet je van een Romeinse lunch. In de middag volgt een special: een excursie naar een bijzondere Romeinse plek. Daar strijkt ook de ArcheoHotspot neer, een mobiele plek waar je zelf even archeoloog bent. En op 27 en 28 augustus verandert het Valkhofpark in een Romeins dorp.

Zo volg je een mini-college van Stephan Mols (bijzonder hoogleraar Geschiedenis van Nijmegen aan de Radboud Universiteit), prikkel je de zintuigen bij een smaakvolle belevenislezing van Eet!Verleden, bezoek je een kinderworkshop in De Bastei of sluit je aan bij een rondleiding door Tempel|Kerkmuseum in Elst. Vrijwel alle activiteiten zijn gratis toegankelijk. Check intonijmegen.com/limes voor meer informatie, een blokkenschema en prijzen.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen