Na twee bewogen jaren laat Stadstekenaar Gabi Rets haar Nijmeegse stadsbeeld zien

Kunst en cultuur
Van onze redactie
11 augustus 2022

In het tweede weekend van september gaat de 9e editie van The Big Draw Nijmegen Festival 2022 van start! Dit is tevens het moment dat de huidige Stadstekenaar van Nijmegen, Gabi Rets, het stokje doorgeeft. 

Twee jaar lang legt ze de ontwikkelingen van de stad vast op papier. Fantasie, ruimte en duurzaamheid spelen een prominente rol. Van 9 augustus t/m 30 september maken bezoekers van Museum het Valkhof kennis met het Nijmeegse stadsbeeld van Rets. 

The Big Draw Nijmegen: het tekenfestival voor iedereen

Het doel van het tekenfestival The Big Draw Nijmegen is om op een laagdrempelige manier de bewoners uit de regio uit te dagen om mee te tekenen. Tekenen verbindt: culturen, professional en liefhebber, jong en oud. Met een heuse tekenprogramma, vormen scholen, musea, zorginstellingen, bedrijven en horeca een podium voor diverse activiteiten, workshops en exposities. Tweejaarlijks organiseert The Big Draw Nijmegen de aanstelling van een nieuwe Stadstekenaar.

Beeldend verslag van Nijmegen

Hoe word je Stadstekenaar? Een zorgvuldig samengestelde artistieke commissie geeft Nijmeegse kunstenaars de kans om een plan te maken voor de uitvoering van het ambt. Het meest aansprekende plan krijgt groen licht. In 2018 gaf de eerste stadstekenaar Elske Berndes het stokje door aan René Brouns, die het op zijn beurt weer doorgaf aan Gabi Rets.

Het begint met een willekeurige lijn

Aan kunstenaar Rets de taak om twee jaar lang beeldend verslag te doen van de dynamiek in Nijmegen. Een periode gekenmerkt door COVID,  stikstofproblemen, boerenprotesten en de oorlog in Oekraïne. In haar stadsbeeld geeft ze naast de herkenbare stadse elementen ook ruimte aan het ‘interieur’: haar eigen waarneming, fantasie en emotie. Vragen over consumentisme en duurzaamheid komen hier subtiel aan de orde. Zo staan de afbeeldingen van thuis in schril contrast met die van oorlog op TV.

Haar werkwijze? Het begint met het tekenen van een willekeurige lijn en dan volgt de rest. Hierbij tekent ze zowel op papier als mét papier. Zwart ingekleurde kranten en restpapieren, geknipt in eenvoudige vormen, creëren uiteindelijk het grote, Nijmeegse stadsbeeld.

Hoe heeft Gabi Rets de stad ervaren? Wat zie je? De overzichtsexpositie Wisseling van de Wacht is t/m 30 september te zien in Museum Het Valkhof. In het Museumcafé is tevens het werk te zien van de nieuwe Stadstekenaar: Ernie Bossmann. Genoeg redenen om een museumbezoek te plannen!


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen