Nationaal hitteplan actief: extra aandacht voor kwetsbare groepen

Van onze redactie
10 augustus 2022

Het nationale hitteplan is vandaag geactiveerd om gezondheidsproblemen door de hitte te voorkomen. Vooral ouderen en zieken kunnen gezondheidseffecten krijgen door de hitte. GGD Gelderland-Zuid geeft een aantal adviezen.

Warm weer kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Uitdroging kan in ernstige situaties kramp, verwardheid en zelfs bewusteloosheid tot gevolg hebben. Daarnaast kunnen huidklachten optreden, zoals jeuk en uitslag met blaasjes. De komende dagen wordt een sterke zonkracht verwacht. De huid verbrandt hierdoor snel.

Ouderen, jonge kinderen, mensen met overgewicht, en mensen met een verstandelijke of psychische beperking hebben meer last van de hitte. Ook mensen die Covid-19 hebben (gehad), mensen met een chronische ziekte of een hart- of longaandoening, zijn kwetsbaar. Houd deze mensen in uw omgeving de komende dagen goed in de gaten.

Tips bij hitte

  • Let extra op ouderen en zieken.
  • Houd uw woning koel: gebruik zonwering en houd ramen en deuren overdag gesloten. Het is dan buiten meestal warmer dan binnen. Let op: Ventileer overdag wel een beetje om de lucht in huis te verversen. Zet ramen in de koelere nacht of ochtend wagenwijd open.
  • Houd uw lichaam koel: draag dunne, loszittende kleding, drink meer (geen alcohol) en neem een verkoelende douche of voetbad.
  • Doe het rustig aan, vooral tijdens de heetste uren van de dag: van 12.00h-16.00h.
  • Gebruik zonnecrème als u toch de zon ingaat.

Klik hier voor meer informatie.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024