Politie schiet gewapende man aan Tarweweg neer

Tekst en foto's: Lars Schwachöfer
8 augustus 2022

De politie heeft vanmorgen even na 11.00 uur gericht geschoten op een 60-jarige Groesbeker in een pand aan de Tarweweg. De man zou een vuurwapen bij zich dragen.

De politie kreeg een melding dat een man in de wachtruimte van een pand aan de Tarweweg zat met een vuurwapen en rukte met meerdere eenheden uit. Ook zou er een knal gehoord zijn. De agenten trokken de zware kogelwerende vest aan en gingen ter plaatse. De man negeerde de aanwijzingen van de agenten en zou op de agenten gericht hebben met een voorwerp. Een waarschuwingsschot had geen effect, waarop er gericht is geschoten. De man raakte gewond aan zijn buik.

Meerdere ambulances en een traumahelikopter kwamen ter plaatse. De politie verleende hulp. Daarna is de man onder begeleiding van een trauma-arts van het Mobiel Medisch Team naar het ziekenhuis vervoerd. De politie laat weten de situatie onder controle te hebben. De man is aangehouden in het ziekenhuis. Personeel van het bedrijf in het pand is opgevangen.

Man in buik geraakt

Veel mensen reageerden verbaasd dat de man in zijn buik geraakt is. De politie laat hierover het volgende op haar website weten:

''Tijdens een gevaarlijke situatie probeert de politie altijd te de-escaleren. Eerst gebruikt de agent zijn stem om de verdachte iets te laten doen of juist niet te doen. Als dit niet lukt, waarschuwt de agent, als dat mogelijk is, dat hij geweld gaat gebruiken. Als de agent besluit geweld te gaan gebruiken weegt de agent af, of en welk geweldsmiddel wordt gebruikt. Afhankelijk van de situatie schat de agent in welk soort geweld het meest proportioneel is.

Als een agent zelf, of een andere persoon in levensgevaar is, kan de agent besluiten zijn dienstpistool te gebruiken. In het uiterste geval kan hij richten op de romp van een persoon omdat het nodig is deze direct uit te schakelen. Het richten op de benen is in deze gevallen dan niet effectief en kunnen er onschuldige slachtoffers vallen. Deze situaties vallen meestal onder het begrip noodweer. Door een rechter wordt achteraf bepaald of er sprake was van noodweer.  

Als het nodig is, mag een agent ook zijn vuurwapen gebruiken bij een aanhouding van iemand die verdacht wordt van een ernstig feit. In die situaties heeft de agent geleerd op de benen van de verdachte te richten.''

Groot onderzoek

Alle gevallen van vuurwapengebruik door de politie en de Koninklijke Marechaussee met letsel of de dood tot gevolg worden onderzocht door de Rijksrecherche, een opsporingsdienst die deel uitmaakt van het Openbaar Ministerie. Ook overige incidenten waarbij zwaargewonden of dodelijke slachtoffers vallen en de politie als partij betrokken is, worden door de Rijksrecherche onderzocht. Onder gezag van een officier van justitie doet de Rijksrecherche met distantie onpartijdig onderzoek.

Nadat agenten vanmorgen schoten startte direct het onderzoek door de Rijksrecherche. De omgeving werd "bevroren" en sporen veiliggesteld. De kogelhulzen zijn gemarkeerd met pylonnen en het pand afgezet. De Rijksrecherche liet een zogenaamde PD-Unit komen. Dit is een mobiel kantoor voor bij een plaats delict waarin overleg gepleegd kan worden en sporen en bevindingen vastgelegd kunnen worden in bijvoorbeeld het politiesysteem.

Alle betrokkenen en getuigen worden gehoord en verhoord. Mensen die vandaag een afspraak hebben staan, worden gebeld dat de afspraak verzet wordt. De instelling blijft de hele dag nog gesloten.

Of de neergeschoten, aangehouden persoon daadwerkelijk een vuurwapen bij zich droeg, maakt de politie nog niet bekend.


Dit bericht delen:

Advertenties