[Video] Meekijken in de hybride operatiekamer van CWZ

Van onze redactie
5 augustus 2022

Vaatoperaties bij patiënten van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) vinden steeds vaker plaats in de hybride operatiekamer (OK). Dat geldt ook voor urologische ingrepen en traumatologie. De hybride OK maakt het mogelijk om met gebruik van hybride techniek minimaal invasief te opereren. Dit betekent dat bij operaties veel kleinere sneetjes worden gemaakt dan bij een 'klassieke' operatie. Patiënten hebben zo minder kans op complicaties, herstellen sneller en kunnen eerder naar huis.

De hybride OK is een combinatie van een conventionele operatiekamer en geavanceerde röntgen (angio) kamer in één ruimte. Chirurgen, anesthesiologen, radiologen en hun teams werken hierin intensief samen waarbij zij gebruik maken van hoogwaardige beeldvormende technieken bij ingrepen op het gebied van vaatchirurgie, urologie en traumatologie. Een hypermodern röntgenapparaat licht de patiënt door en brengt het te opereren gebied heel nauwkeurig in beeld, bewegend en/of in 3D.

Voordelen voor patiënt

De hypermoderne ruimte en geavanceerde apparatuur maken het mogelijk op een hybride wijze minimaal invasief te opereren, door kleine(re) openingen in de huid te maken. Dit is minder belastend voor patiënten en verkleint de kans op complicaties, infecties en her-operaties. Het herstel verloopt sneller waardoor patiënten vaak eerder naar huis kunnen. Bovendien worden de patiënten en de medewerkers op de OK door de nieuwe apparatuur aan minder röntgenstraling blootgesteld.

Vaatchirurgie een stap verder

Vaatchirurg Bianca Bendermacher: ‘Met het openen van de hybride OK zijn we ook écht vooruit gegaan voor wat betreft de vaatchirurgische operaties. Zo voeren we hier sinds kort ook een innovatieve operatietechniek uit bij de behandeling van een verwijde slagader in het bekken. Een verwijde slagader levert het risico op van een bloeding en kan ernstige gevolgen hebben. Met deze vooruitstrevende techniek schakelen we de binnenbekkenslagader niet meer uit bij het behandelen van de verwijding, maar plaatsen we een speciale stent met een zijpootje en kunnen we de binnenbekkenslagader sparen. Dit heeft grote voordelen voor de patiënt omdat de doorbloeding goed blijft en voorkomen we het ontstaan van de zogenaamde etalagebenen. Tot voor kort moesten we deze patïenten doorverwijzen naar een ander ziekenhuis, maar nu kunnen ze met de mogelijkheden die de hybride OK biedt, hiervoor ook in CWZ worden behandeld.'

Meekijken achter de schermen
Het CWZ geeft graag een digitaal kijkje achter de schermen van hoe de hybride OK en het op hybride wijze opereren eruit ziet. Veel dank in het bijzonder aan de patiënten die toestemming hebben gegeven om te filmen. Bekijk hieronder de video:
 


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen